Blancmange Classic

wyrafinowany deser z prostych i niedrogich składników! Klasyczny blancmange to delikatny, aromatyczny deser, konsystencja jest czymś pomiędzy elastyczną galaretką a gęstym kremem. Zachowuje swój kształt, ale nie jest cięty nożem. Możesz gotować na dowolnym mleku, podawać z dowolnymi jagodami, owocami, sosami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 76 % 22 g
132 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny klasyczny blancmange w domu? Bardzo proste i wystarczająco szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne mleko: krowie, migdałowe Kokosowe itp. Takie mleko można przygotować niezależnie, mieląc obrane migdały w blenderze i zalewając mlekiem przez noc. Następnie przecedzić mieszaninę przez sito lub gazę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatyna wlać 50 ml zimnego mleka i pozostawić do spęcznienia przez 7-15 minut w zależności od wielkości kryształów. Do deserów można używać żelatyny Instant lub zwykłej żywności.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy żelatyna pęcznieje, wlej 800 ml mleka do rondla, dodaj cukier. Cukier można dostosować do własnych upodobań. Przed wlaniem mieszanki do kokilek posmakuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Umieść mleko z cukrem na średnim ogniu i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mleko się zagotuje, w pozostałych 150 ml zimnego mleka wymieszaj skrobię kukurydzianą, rozbijając wszystkie grudki. Mieszanina powinna być jednorodna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzane mleko z cukrem wlać do mieszanki skrobi i wymieszać. Przenieś wszystko z powrotem do rondla. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 3-5 minut lub dłużej, aż będzie mocno zagęszczona. Jednocześnie upewnij się, że mleko na dnie się nie pali.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec wlej spuchniętą żelatynę i dobrze wymieszaj mieszaninę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń powstały budyń mleczny z ognia. Nadal jest płynny, ale stopniowo gęstnieje. Na tym samym etapie, aby przyprawić deser, w razie potrzeby wlej ekstrakt migdałowy, jeśli gotujesz na mleku migdałowym lub krowim. Jeśli gotujesz na kokosie, nie musisz dodawać ekstraktu migdałowego ani zastępować go ekstraktem kokosowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać mieszaninę mleka do silikonowych foremek lub misek i schłodzić w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 6 do 8 godzin, aby całkowicie ostygła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli deser został wlany do misek, podawaj bezpośrednio w nich, jeśli są w silikonowych foremkach, a następnie ostrożnie odwróć foremki na spodek i uwolnij deser. Gotowy deser podawaj na zimno, dekorując świeżymi jagodami i miętą. Smacznego!

tradycyjnie blancmange jest wytwarzany z dowolnego mleka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Najczęściej stosuje się mleko migdałowe, Kokosowe, owsiane lub krowie. Bardzo często można znaleźć przepisy na blancmange z twarogu lub śmietany. Nie musisz gotować takiego deseru, w przeciwnym razie śmietana się zwinie.

Katalog: Blanmange - 9 domowych pysznych przepisów kulinarnych.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy