skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszny klasyczny blancmange w domu? Bardzo proste i wystarczająco szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne mleko: krowie, migdałowe Kokosowe itp. Takie mleko można przygotować niezależnie, mieląc obrane migdały w blenderze i zalewając mlekiem przez noc. Następnie przecedzić mieszaninę przez sito lub gazę.
Krok 2:
Żelatyna wlać 50 ml zimnego mleka i pozostawić do spęcznienia przez 7-15 minut w zależności od wielkości kryształów. Do deserów można używać żelatyny Instant lub zwykłej żywności.
Krok 3:
Gdy żelatyna pęcznieje, wlej 800 ml mleka do rondla, dodaj cukier. Cukier można dostosować do własnych upodobań. Przed wlaniem mieszanki do kokilek posmakuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Umieść mleko z cukrem na średnim ogniu i zagotuj.
Krok 4:
Gdy mleko się zagotuje, w pozostałych 150 ml zimnego mleka wymieszaj skrobię kukurydzianą, rozbijając wszystkie grudki. Mieszanina powinna być jednorodna.
Krok 5:
Podgrzane mleko z cukrem wlać do mieszanki skrobi i wymieszać. Przenieś wszystko z powrotem do rondla. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 3-5 minut lub dłużej, aż będzie mocno zagęszczona. Jednocześnie upewnij się, że mleko na dnie się nie pali.
Krok 6:
Na koniec wlej spuchniętą żelatynę i dobrze wymieszaj mieszaninę.
Krok 7:
Usuń powstały budyń mleczny z ognia. Nadal jest płynny, ale stopniowo gęstnieje. Na tym samym etapie, aby przyprawić deser, w razie potrzeby wlej ekstrakt migdałowy, jeśli gotujesz na mleku migdałowym lub krowim. Jeśli gotujesz na kokosie, nie musisz dodawać ekstraktu migdałowego ani zastępować go ekstraktem kokosowym.
Krok 8:
Wlać mieszaninę mleka do silikonowych foremek lub misek i schłodzić w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 6 do 8 godzin, aby całkowicie ostygła.
Krok 9:
Jeśli deser został wlany do misek, podawaj bezpośrednio w nich, jeśli są w silikonowych foremkach, a następnie ostrożnie odwróć foremki na spodek i uwolnij deser. Gotowy deser podawaj na zimno, dekorując świeżymi jagodami i miętą. Smacznego!
tradycyjnie blancmange jest wytwarzany z dowolnego mleka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Najczęściej stosuje się mleko migdałowe, Kokosowe, owsiane lub krowie. Bardzo często można znaleźć przepisy na blancmange z twarogu lub śmietany. Nie musisz gotować takiego deseru, w przeciwnym razie śmietana się zwinie.
Katalog: Blanmange - 9 domowych pysznych przepisów kulinarnych.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g