skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatną sałatkę z paluszkami krabowymi i serem? Przygotuj składniki. Paluszki krabowe, jeśli zostały zamrożone, rozmrozić i uwolnić z folii. Jabłko weź słodko-kwaśne odmiany, soczyste i smaczne.
Krok 2:
Zetrzyj paluszki krabowe na średniej tarce. Około 2 łyżki. patyczki odłóż na bok do dekoracji.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz jajka i podziel na żółtka i białka. Zetrzyj je pojedynczo na średniej tarce.
Krok 4:
Zetrzyj również ser na średniej tarce. Twardy ser można zastąpić serami topionymi. Aby ułatwić pocieranie, włóż je do zamrażarki na 25 minut.
Krok 5:
Obierz Jabłko, nasiona i zetrzyj, ale już na grubej tarce. Średnia Tarka zamieni ją w puree.
Krok 6:
Połóż starte białka równą warstwą na talerzu. Zrób siatkę majonezu na wierzchu. Lepiej jest rozłożyć majonez z torby cukierniczej z dyszą z małym otworem. Ponieważ podczas smarowania warstw łyżką przyklejają się do niej starte warzywa. Dodatkowo za pomocą torby cukierniczej możesz zrobić piękne wzory majonezu na powierzchni sałatki.
Krok 7:
Następnie ułóż paluszki krabowe, polej je również majonezem.
Krok 8:
Dodaj jabłko w następnej warstwie. I znowu majonez.
Krok 9:
Dalej — ser i majonez.
Krok 10:
Posyp sałatkę startymi żółtkami. Następnie posmaruj je majonezem.
Krok 11:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 12:
Udekoruj sałatkę posiekanym koperkiem i odstawionymi paluszkami krabowymi.
Krok 13:
Przed podaniem pozostaw sałatkę w lodówce do namoczenia na około 1 godzinę. Smacznego!
jeśli chcesz, możesz zastąpić zielone jabłko świeżym ogórkiem, który również lepiej zetrzeć. W takim przypadku ogórek należy lekko wycisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku.
do sałatki można również dodać warstwę drobno posiekanej zielonej cebuli.
aby sałatka była nieco bardziej satysfakcjonująca, możesz zastąpić warstwę jabłka gotowanym ryżem.
warstwy sałaty można układać w dowolnej kolejności.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g