Delikatna Sałatka z paluszkami krabowymi i serem

oryginalny, świeży, piękny, na wakacje! Delikatna sałatka z paluszkami krabowymi i serem to jedna z opcji ulubionego przez wszystkich Dania. Zasłużył na swoją nazwę, ponieważ wszystkie składniki są wcierane na średniej tarce, dzięki czemu sałatka jest bardzo przewiewna i jednorodna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 18 % 5 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić delikatną sałatkę z paluszkami krabowymi i serem? Przygotuj składniki. Paluszki krabowe, jeśli zostały zamrożone, rozmrozić i uwolnić z folii. Jabłko weź słodko-kwaśne odmiany, soczyste i smaczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj paluszki krabowe na średniej tarce. Około 2 łyżki. patyczki odłóż na bok do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz jajka i podziel na żółtka i białka. Zetrzyj je pojedynczo na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj również ser na średniej tarce. Twardy ser można zastąpić serami topionymi. Aby ułatwić pocieranie, włóż je do zamrażarki na 25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz Jabłko, nasiona i zetrzyj, ale już na grubej tarce. Średnia Tarka zamieni ją w puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż starte białka równą warstwą na talerzu. Zrób siatkę majonezu na wierzchu. Lepiej jest rozłożyć majonez z torby cukierniczej z dyszą z małym otworem. Ponieważ podczas smarowania warstw łyżką przyklejają się do niej starte warzywa. Dodatkowo za pomocą torby cukierniczej możesz zrobić piękne wzory majonezu na powierzchni sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż paluszki krabowe, polej je również majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jabłko w następnej warstwie. I znowu majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dalej — ser i majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp sałatkę startymi żółtkami. Następnie posmaruj je majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj sałatkę posiekanym koperkiem i odstawionymi paluszkami krabowymi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przed podaniem pozostaw sałatkę w lodówce do namoczenia na około 1 godzinę. Smacznego!

jeśli chcesz, możesz zastąpić zielone jabłko świeżym ogórkiem, który również lepiej zetrzeć. W takim przypadku ogórek należy lekko wycisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku.

do sałatki można również dodać warstwę drobno posiekanej zielonej cebuli.

aby sałatka była nieco bardziej satysfakcjonująca, możesz zastąpić warstwę jabłka gotowanym ryżem.

warstwy sałaty można układać w dowolnej kolejności.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy