makaron z zupą Tatarską

pyszne pierwsze danie z minimalnym zestawem produktów! Zupa tatarska makaron nie wygląda zbyt skomplikowanie, ale to zwodnicze wrażenie. Dzięki pierwszej łyżce jego bogaty smak i aromat są naprawdę ujawniane, dzięki pysznemu bulionowi z kurczaka i własnoręcznie przygotowanemu domowemu makaronowi.
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
32 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i załaduj na patelnię. Jeśli kawałki są zbyt duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Wlać wodę do bulionu i ustawić na maksymalny ogień do wrzenia. Gdy tylko piana zacznie tworzyć się na powierzchni, usuń ją łyżką. Robimy to, dopóki pienienie się nie zatrzyma.

obierz cebulę, umyj, ale nie pokrój. Do gotowania cebula jest potrzebna jako całość - więc bulion będzie miał czas na uzyskanie smaku i aromatu podczas gotowania, a nieestetyczne kawałki gotowanej cebuli nie będą unosić się w gotowej zupie. Opuść cebulę do bulionu, dodaj sól, pieprz, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż kurczak będzie całkowicie gotowy - około godziny.

makaron do zupy można przygotować z wyprzedzeniem. Jeśli go nie ma, możesz zacząć gotować podczas gotowania bulionu. W głębokiej misce, w której odbędzie się proces wyrabiania ciasta, przesiej mąkę. Robimy dziurę na środku zjeżdżalni z mąki i gotujemy jajka. Rozbijamy je na osobną filiżankę, dodajemy sól, dobrze mieszamy widelcem, aż będą gładkie.

wlej mieszaninę jajek do mąki, wymieszaj widelcem. Ciasto na makaron okazuje się bardzo strome, więc gdy praca widelcem jest już trudna, nadal ugniatamy rękami. Ciasto należy ugniatać przez 10 minut-w tym czasie stanie się całkowicie jednorodne, a gotowy makaron będzie delikatny i elastyczny. Ciasto jest bardzo ciasne-tak powinno być.

zwinąć ciasto w kulkę, przykryć folią i pozostawić na 25 minut na odpoczynek. W tym czasie gluten w mące spełni swoją rolę: ciasto stanie się nie tylko ciasne, ale także elastyczne. Po upływie czasu usuń folię i zagniataj ciasto przez kolejne kilka minut.

ciasto na makaron dzielimy na dwie części, każdą rozwałkujemy w bardzo cienki okrąg (około 1 mm), ciasto powinno prześwitywać. Rozłóż puste miejsca na suchych serwetkach i pozostaw w miejscu bez przeciągów na 30 minut do wyschnięcia.

gdy tylko krawędzie koła zaczną lekko wysychać (ważne jest, aby nie wysuszyć, w przeciwnym razie ciasto pęknie podczas składania), złóż okrąg na pół, posyp mąką, złóż ponownie, a następnie posyp i złóż ponownie. Okazuje się trójkąt z ciasta.

bardzo ostrym nożem zaczynamy kroić makaron od zewnętrznej krawędzi do wewnętrznej. Cięcie powinno być jak najdokładniejsze. Nawiasem mówiąc, zdolność Tatarów do cienkiego krojenia makaronu dla tokmacha określała umiejętności przyszłej gospodyni. Gotowy makaron można natychmiast wykorzystać do zupy lub wysuszyć na desce w ciągu dnia i przechowywać w płóciennej torbie.

podczas gotowania makaronu rosół z kurczaka był już w pełni ugotowany. Usuwamy z niego kurczaka (zostawiamy na talerzu do ostygnięcia) i ładujemy makaron na patelnię. Jeśli jest świeży, gotuj przez 1 minutę, jeśli jest już suchy - 3-5 minut (w zależności od grubości cięcia).

oddziel gotowanego kurczaka od kości, pokrój mięso na porcje i włóż do głębokich talerzy. Możesz po prostu rozebrać go na włókna. Wlej świeżo przygotowaną zupę na wierzch i podawaj na gorąco. W razie potrzeby możesz uzupełnić zielenią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy