skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pierogi z twarogiem i ziołami?
1. Przesiej mąkę pszenną do miski.
2. Dodaj sól do przesianej mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Zagotuj wymaganą ilość wody i dodaj do niej olej roślinny (słonecznikowy lub oliwkowy). Wymieszać.
4. Zrób małe zagłębienie w mieszance mąki i wlej gorącą wodę i olej na środek. Najpierw wymieszaj łyżką stołową lub szpatułką. Następnie, gdy ciasto nieco ostygnie, przełóż je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i zagnieść ciasne, elastyczne ciasto.
5. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na 20-30 minut w spokoju.
6. Podczas gdy ciasto "odpoczywa, przygotuj nadzienie do pierogów. Aby to zrobić, opłucz zieloną cebulę i pietruszkę pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręcznikach papierowych. Po wyschnięciu zieleni drobno posiekaj.
7. Zmiel twaróg przez metalowe sito lub po prostu zetrzyj widelcem. Następnie wbij do niego jajko kurze, dodaj trochę soli do smaku i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Wlej posiekane warzywa do masy twarogowej i ponownie wymieszaj.
8. Ponownie weź" wypoczęte " ciasto i rozwałkuj je za pomocą wałka do ciasta z cienką warstwą. Użyj szklanki lub filiżanki, aby wyciąć koła z ciasta. Umieść nadzienie twarogowe na środku tych kół, a następnie mocno ściśnij brzegi pierogów. W ten sam sposób przyklej wszystkie pozostałe pierogi.
9. Wlej wodę do rondla i umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, Posol ją i delikatnie wrzuć wszystkie pierogi. Mieszaj, aby się nie sklejały. Ponownie zagotuj wodę. Gdy tylko pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez kolejne 3-4 minuty na średnim ogniu.
gotowe pierogi wyłowić łyżką cedzakową z patelni do dużego naczynia i posmarować masłem. Możesz podawać ze śmietaną i ziołami.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g