skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Lady z kurczakiem? Przygotuj składniki. Zestaw jest bardzo prosty i w klasycznej wersji składa się tylko z kilku składników. Jako kurczak do sałatki lepiej jest użyć piersi z kurczaka, jest ona uważana za mniej kaloryczną niż inne części tuszy. Pierś z kurczaka opłucz zimną czystą wodą, włóż do rondla, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości przez 30 minut na średnim ogniu.
Krok 2:
Odcedź bulion (można go użyć do przygotowania zupy lub innych potraw), ostudź pierś z kurczaka. Oddziel Schłodzone mięso od kości i pokrój w małe kostki.
Krok 3:
Jaja kurze są myte mydłem, aby uniknąć przedostawania się drobnoustrojów chorobotwórczych przez skorupkę do wnętrza jaj. włóż je do rondla i gotuj na twardo przez 10 minut na średnim ogniu. Aby ułatwić obieranie jaj kurzych, po ugotowaniu należy natychmiast zanurzyć je w misce z lodowatą wodą. Jaja kurze obrać, pokroić nożem w drobną kostkę lub przepuścić przez krajalnicę do jajek. Ale nie trzeba dodawać wielu jajek, aby nie obciążać sałatki białkiem, wystarczy kilka sztuk.
Krok 4:
Umyj świeży ogórek, pokrój go w drobną kostkę. Ta wykwintna sałatka nie oznacza dodania do niej cebuli, ponieważ dama i cebula nie są kompatybilne. Jednak ci ludzie, którzy nie rozumieją smaku sałatki bez cebuli, mogą dodać do niej cebulę, wstępnie marynując ją w occie z cukrem, zniknie specyficzny zapach charakterystyczny dla cebuli.
Krok 5:
Świeże koperek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym i drobno posiekaj nożem. Wyślij go również do salaterki z resztą produktów.
Krok 6:
Dodaj sól do smaku do sałatki, możesz dodać szczyptę ziela angielskiego mielonego pieprzu. Dopraw sałatkę lekkim jogurtem naturalnym. Wymieszaj, pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g