pierogi kapuściane z grzybami

pierogi z niezwykłym nadzieniem dla wielbicieli potraw warzywnych. Jesteśmy przyzwyczajeni że pierogi są przygotowywane z nadzieniem mięsnym, a składniki warzywne są zwykle używane do pierogów. Proponuję odejść od ogólnie przyjętych kanonów i ugotować pierogi z kapustą. To danie spodoba się Twoim bliskim i urozmaici dietę.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 63 % 24 g
195 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

ciasto można przygotować w mleku lub wodzie. Wybierz najwyższej jakości białą mąkę pszenną z dużym procentem glutenu. Do Dania należy użyć świeżej białej kapusty z cienkimi liśćmi. Aby uzyskać pikantny smak, użyj odrobiny czosnku i koncentratu pomidorowego. Suszone grzyby leśne nadadzą nadzieniu niezwykły aromat i smak. Kapusta szczególnie dobrze komponuje się z imbirem.
najpierw zagnieść miękkie ciasto. Ubij jajko solą i cukrem, dodaj olej roślinny i ciepłą przegotowaną wodę. Przesiej mąkę i włóż do płynnej części w małych porcjach. Ugniataj łopatką. Gdy ciasto zacznie zbierać się w Kolobok, przenieś je na deskę i ugniataj przez około 7 minut, dodając mąkę. Pozostaw ciasto na 30 minut pod ręcznikiem.
drobno posiekaj kapustę, posiekaj cebulę i paprykę. Zmiel grzyby w młynku do kawy.Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj paprykę i kapustę. Gotuj do zrumienienia. Wprowadź koncentrat pomidorowy, sól i suche przyprawy. Dodaj mąkę grzybową. Wymieszaj nadzienie i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty pod przykryciem. Schłodzić nadzienie.
zagnieść ciasto, zwinąć cylindrem. Pokrój w poprzek. Każdą część rozwałkować na ciasto o grubości 2 mm. na środku ułożyć nadzienie, uformować pierogi.
w przestronnym rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i przyprawy. Zanurz pierogi we wrzącej wodzie, gotuj przez 3-5 minut po wynurzeniu. Przełóż produkty przez sito i połóż na talerzu do podania.
uzupełnij danie masłem, koperkiem, posyp pieprzem.
możesz podawać pierogi ze śmietaną lub sosem majonezowym. Danie ma przyjemny smak kapusty z aromatem przypraw i grzybów. Pierogi mogą być używane jako samodzielne danie lub jako dodatek.
produkty można zamrażać na surowo i przechowywać w szczelnym pojemniku w zamrażarce przez 1 miesiąc. Gotowane pierogi można smażyć i podawać następnego dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy