skład / składniki
metoda gotowania
ciasto można przygotować w mleku lub wodzie. Wybierz najwyższej jakości białą mąkę pszenną z dużym procentem glutenu. Do Dania należy użyć świeżej białej kapusty z cienkimi liśćmi. Aby uzyskać pikantny smak, użyj odrobiny czosnku i koncentratu pomidorowego. Suszone grzyby leśne nadadzą nadzieniu niezwykły aromat i smak. Kapusta szczególnie dobrze komponuje się z imbirem.
najpierw zagnieść miękkie ciasto. Ubij jajko solą i cukrem, dodaj olej roślinny i ciepłą przegotowaną wodę. Przesiej mąkę i włóż do płynnej części w małych porcjach. Ugniataj łopatką. Gdy ciasto zacznie zbierać się w Kolobok, przenieś je na deskę i ugniataj przez około 7 minut, dodając mąkę. Pozostaw ciasto na 30 minut pod ręcznikiem.
drobno posiekaj kapustę, posiekaj cebulę i paprykę. Zmiel grzyby w młynku do kawy.Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj paprykę i kapustę. Gotuj do zrumienienia. Wprowadź koncentrat pomidorowy, sól i suche przyprawy. Dodaj mąkę grzybową. Wymieszaj nadzienie i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty pod przykryciem. Schłodzić nadzienie.
zagnieść ciasto, zwinąć cylindrem. Pokrój w poprzek. Każdą część rozwałkować na ciasto o grubości 2 mm. na środku ułożyć nadzienie, uformować pierogi.
w przestronnym rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i przyprawy. Zanurz pierogi we wrzącej wodzie, gotuj przez 3-5 minut po wynurzeniu. Przełóż produkty przez sito i połóż na talerzu do podania.
uzupełnij danie masłem, koperkiem, posyp pieprzem.
możesz podawać pierogi ze śmietaną lub sosem majonezowym. Danie ma przyjemny smak kapusty z aromatem przypraw i grzybów. Pierogi mogą być używane jako samodzielne danie lub jako dodatek.
produkty można zamrażać na surowo i przechowywać w szczelnym pojemniku w zamrażarce przez 1 miesiąc. Gotowane pierogi można smażyć i podawać następnego dnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g