skład / składniki
metoda gotowania
aby napój przygotowany w domu przypominał prawdziwą colę, musisz to zrobić:
1. Wlej 1 łyżkę do małego rondla.l Woda.
2. Dodaj 5 łyżek cukru.
3. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej na małym ogniu, nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
4. Gdy wszystkie grudki się rozproszą, cukier zacznie się topić i nabierze ciemnobrązowego koloru, wlej 1 szklankę gorącej wody.
5. Dodaj ogień i gotuj zawartość garnka przez pół minuty.
za pomocą powstałego karmelu pokolorujemy przyszły napój. Teraz możesz przejść bezpośrednio do niego. Tak więc procedura będzie następująca:
1. Dobrze umyj pomarańcze, cytrynę i limonkę i delikatnie usuń z nich skórkę za pomocą drobnej tarki.
2. Obierz owoce i wyciśnij z nich sok.
3. Wlej wodę (1 litr) do rondla o odpowiedniej wielkości, włóż skórkę, cukier, kolendrę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie gotować przez kolejne 1 minutę.
5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do jej zawartości wyciśnięte soki, ekstrakt waniliowy i karmel przygotowany do barwienia.
6. 2 łyżki. l naturalna kawa zalać 150 ml. wrzącej wody i pozostawić płyn do zaparzenia przez 10 minut. Odcedź i wlej kawę do syropu.
7. Poczekaj, aż syrop ostygnie i włóż go do lodówki na noc. Odcedź następnego dnia.
domowa Cola jest gotowa. Pół szklanki wlewa się syropem, a następnie dodaje do góry sodę. Przed podaniem można dodać lód. Nawiasem mówiąc, jeśli nie używasz kawy, możesz jej nie wkładać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g