Sałatka: kalmary, ogórek solony

pyszna sałatka, bardzo łatwa do przygotowania! Gotowanie potraw z kalmarów zawsze zajmuje bardzo mało czasu, co jest bardzo cenione przez stale zajęte hostessy. Szczególnie dobre są sałatki, które można bezpiecznie podawać na świątecznym stole, ponieważ ich smak nie pozostawi nikogo obojętnym.
MellAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 20 % 3 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz marynowany ogórek i pokrój w drobną kostkę. Możesz wyciąć z niego kilka kółek do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane kalmary kroimy w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj w lekko słonej wodzie przez trzy minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe kalmary po ostygnięciu kroimy w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie pokruszone potrawy i dodaj groszek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez i wymieszaj sałatkę. Nie można go już solić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układamy w miski. Udekoruj sałatkę za pomocą kręgów ogórka, które zostały wcześniej pozostawione. Częstujemy się, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy