skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron ze śmietaną w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Odpowiedni jest dowolny makaron w kształcie: muszle, ślimaki,rogi itp.
Krok 2:
Wlej 2,5 litra wody do odpowiedniego rondla, zagotuj. Sól wodę, dodaj makaron, wymieszaj. Gotuj makaron na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Określ czas gotowania na podstawie instrukcji podanych na opakowaniu. Makaron powinien pozostać trochę twardy w środku, to znaczy lekko niedogotowany. Gotowy makaron wrzuć na durszlak lub sito, aby szkło woda.
Krok 3:
Równolegle przygotuj kremowy sos. Na patelni roztop masło.
Krok 4:
Dodaj mąkę na patelnię, wymieszaj. Na umiarkowanym ogniu, mieszając, smaż mąkę przez 1-2 minuty.
Krok 5:
Wlej mleko cienkim strumieniem na patelnię, jednocześnie aktywnie pocierając wszystkie grudki mąki. W niewielkiej ilości płynu jest to łatwiejsze. Mieszaj masę, aż będzie całkowicie gładka.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, wymieszaj. Ciągle mieszając, doprowadź sos do lekkiego zgęstnienia, nie doprowadzając go do wrzenia.
Krok 7:
Posolić SOS, biorąc pod uwagę słoność sera. Dodaj czarny mielony pieprz lub inne przyprawy do smaku, wymieszaj.
Krok 8:
Makaron połączyć z sosem śmietanowym, wymieszać.
Krok 9:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Możesz użyć innych rodzajów sera, najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze się topi.
Krok 10:
Dodaj ser do makaronu, dobrze wymieszaj. Zachowaj trochę sera na wierzch.
Krok 11:
Umieść przygotowany makaron w naczyniu do pieczenia. Może to być forma ceramiczna lub szklana.
Krok 12:
Posyp makaron pozostałym serem i bułką tartą na wierzchu, aby podczas pieczenia powstała delikatna, chrupiąca skórka sera.
Krok 13:
Włóż makaron do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach piekarnika. Jeśli ser dobrze się stopił na wierzchu i pojawiła się skorupa, możesz wyjąć formę z piekarnika.
Krok 14:
Podawaj makaron ze śmietaną zaraz po ugotowaniu. Możesz je uzupełnić świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g