makaron ze śmietaną w piekarniku

pyszny i łatwy przepis dla miłośników makaronu! Makaron ze śmietaną nie jest trudny do ugotowania w piekarniku. Nie więcej niż 40 minut, a proste, znajome danie nabiera zupełnie nowego smaku. Delikatny, kremowo-serowy, idealny do makaronu. Łatwe, proste i bardzo smaczne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 60 % 30 g
299 kcal
IG: 7 / 80 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron ze śmietaną w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Odpowiedni jest dowolny makaron w kształcie: muszle, ślimaki,rogi itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 2,5 litra wody do odpowiedniego rondla, zagotuj. Sól wodę, dodaj makaron, wymieszaj. Gotuj makaron na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Określ czas gotowania na podstawie instrukcji podanych na opakowaniu. Makaron powinien pozostać trochę twardy w środku, to znaczy lekko niedogotowany. Gotowy makaron wrzuć na durszlak lub sito, aby szkło woda.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Równolegle przygotuj kremowy sos. Na patelni roztop masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę na patelnię, wymieszaj. Na umiarkowanym ogniu, mieszając, smaż mąkę przez 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko cienkim strumieniem na patelnię, jednocześnie aktywnie pocierając wszystkie grudki mąki. W niewielkiej ilości płynu jest to łatwiejsze. Mieszaj masę, aż będzie całkowicie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj. Ciągle mieszając, doprowadź sos do lekkiego zgęstnienia, nie doprowadzając go do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posolić SOS, biorąc pod uwagę słoność sera. Dodaj czarny mielony pieprz lub inne przyprawy do smaku, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Makaron połączyć z sosem śmietanowym, wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Możesz użyć innych rodzajów sera, najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze się topi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ser do makaronu, dobrze wymieszaj. Zachowaj trochę sera na wierzch.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść przygotowany makaron w naczyniu do pieczenia. Może to być forma ceramiczna lub szklana.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp makaron pozostałym serem i bułką tartą na wierzchu, aby podczas pieczenia powstała delikatna, chrupiąca skórka sera.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż makaron do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach piekarnika. Jeśli ser dobrze się stopił na wierzchu i pojawiła się skorupa, możesz wyjąć formę z piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj makaron ze śmietaną zaraz po ugotowaniu. Możesz je uzupełnić świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy