ucho z okonia rzecznego w domu

w pośpiechu, bardzo lekki i smaczny, z prostych potraw. Ucho okonia rzecznego w domu spodoba się miłośnikom niskokalorycznych potraw. Ponadto przygotowuje się bardzo szybko, 30-40 minut. Do zupy możesz dodać warzywa według własnych upodobań i doprawić je różnymi przyprawami. Świetny pierwszy na obiad!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 5 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 40 % 4 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować ucho z okonia rzecznego? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Jeśli masz świeżego okonia, wypatrosz rybę i pamiętaj o usunięciu skrzeli, w przeciwnym razie ucho będzie gorzkie. Dokładnie umyj ryby wewnątrz i na zewnątrz. Przygotuj warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż okonia do rondla, wyślij tam obraną cebulę i kilka ziaren pieprzu. Wlej wodę, jej ilość zależy od grubości, jaką chcesz uzyskać zupę. Umieść patelnię na kuchence. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W momencie wrzenia pojawi się piana, usuń ją łyżką. Sól bulionową do smaku, zmniejsz kuchenkę i gotuj rybę przez około 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie obierz i opłucz ziemniaki i marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki lub kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotową rybę z patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bulion przecedzić przez drobne sito lub gazę. Należy to zrobić, aby wykluczyć łuski, które mogły pozostać w zupie po ugotowaniu okonia. Odcedzony bulion wróć do rondla, Ustaw na silnym ogniu, dodaj ziemniaki z marchewką i liść laurowy. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj zupę, aż warzywa będą gotowe (około 10-15 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania zupy pokrój okonia. Ostrożnie usuń głowę, skórę, płetwy i łuski. Musiałem spłukać pokrojoną tuszę rybną pod słabym strumieniem bieżącej wody, ponieważ w niektórych miejscach na mięsie pozostały małe łuski. Podziel mięso Lucjana na porcje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj filety rybne do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 2-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania wyślij drobno posiekane świeże zioła do zupy. Możesz użyć mieszanki suchych ziół lub ziół z zamrażarki. Gotowe!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp zupę ziela angielskiego i podawaj!

okoń rzeczny ma bardzo małe i twarde łuski. Surowe ryby są bardzo trudne do czyszczenia. Spróbuj ugotować go zgodnie z tym przepisem, w którym okoń jest gotowany nieobrany, następnie łuski z płetwami są łatwo usuwane, a bulion jest filtrowany.

do podanej ilości składników użyłem około 700-800 mililitrów wody. Zupa okazała się średniej gęstości.

aromatyczny, szybki i zdrowy!

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy