skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować ucho z okonia rzecznego? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Jeśli masz świeżego okonia, wypatrosz rybę i pamiętaj o usunięciu skrzeli, w przeciwnym razie ucho będzie gorzkie. Dokładnie umyj ryby wewnątrz i na zewnątrz. Przygotuj warzywa.
Krok 2:
Włóż okonia do rondla, wyślij tam obraną cebulę i kilka ziaren pieprzu. Wlej wodę, jej ilość zależy od grubości, jaką chcesz uzyskać zupę. Umieść patelnię na kuchence. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Krok 3:
W momencie wrzenia pojawi się piana, usuń ją łyżką. Sól bulionową do smaku, zmniejsz kuchenkę i gotuj rybę przez około 15 minut.
Krok 4:
W tym czasie obierz i opłucz ziemniaki i marchewkę.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki lub kostki.
Krok 6:
Wyjmij gotową rybę z patelni.
Krok 7:
Bulion przecedzić przez drobne sito lub gazę. Należy to zrobić, aby wykluczyć łuski, które mogły pozostać w zupie po ugotowaniu okonia. Odcedzony bulion wróć do rondla, Ustaw na silnym ogniu, dodaj ziemniaki z marchewką i liść laurowy. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj zupę, aż warzywa będą gotowe (około 10-15 minut).
Krok 8:
Podczas gotowania zupy pokrój okonia. Ostrożnie usuń głowę, skórę, płetwy i łuski. Musiałem spłukać pokrojoną tuszę rybną pod słabym strumieniem bieżącej wody, ponieważ w niektórych miejscach na mięsie pozostały małe łuski. Podziel mięso Lucjana na porcje.
Krok 9:
Dodaj filety rybne do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 2-5 minut.
Krok 10:
Pod koniec gotowania wyślij drobno posiekane świeże zioła do zupy. Możesz użyć mieszanki suchych ziół lub ziół z zamrażarki. Gotowe!
Krok 11:
Posyp zupę ziela angielskiego i podawaj!
okoń rzeczny ma bardzo małe i twarde łuski. Surowe ryby są bardzo trudne do czyszczenia. Spróbuj ugotować go zgodnie z tym przepisem, w którym okoń jest gotowany nieobrany, następnie łuski z płetwami są łatwo usuwane, a bulion jest filtrowany.
do podanej ilości składników użyłem około 700-800 mililitrów wody. Zupa okazała się średniej gęstości.
aromatyczny, szybki i zdrowy!
smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g