makaron z kiełbasą na patelni

nic prostszego niż ten przepis po prostu nie może być! Ten przepis spodoba się szczególnie mężczyznom, ponieważ ważne jest, aby danie było sycące, ale nie było pracochłonne w przygotowaniu i przy jak najmniejszej liczbie składników.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 58 % 34 g
304 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

wlej przefiltrowaną wodę do rondla, podpal garnek z wodą i zagotuj. Dodaj łyżkę oleju roślinnego do wrzącej wody (ma to na celu zapobieganie sklejaniu się makaronu) i soli, a następnie wlej makaron. Makaron może być używany w dowolnym kształcie. Mogą to być na przykład rogi, kokardki lub farfalle, ale muszą być wykonane z pszenicy durum. Makaron gotujemy do stanu al-dente, ponieważ później zostaną ugotowane na patelni. Następnie wrzucamy je do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany.
bierzemy gotowaną kiełbasę i obieramy ją ze Sztucznej skorupy. Kiełbasę kroimy w kostkę tej samej wielkości. Jeśli używasz makaronu o małym kształcie, pokrój kostki na małe. Jeśli kształt makaronu jest duży,pokrój kiełbasę na większą.
obierz cebulę i pokrój w małe kostki.
weź patelnię, wlej trochę oleju roślinnego i włóż do niej kostki kiełbasy. Kiełbasę smażymy na lekko rumiany kolor. Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię, wymieszaj. Kontynuuj smażenie zawartości patelni przez kilka minut.
gdy tylko cebula stanie się rumiana, przenieś wcześniej ugotowany makaron na patelnię. Dodaj trochę przypraw i, jeśli to konieczne, trochę więcej soli.
dobrze wymieszaj wszystkie składniki i smaż je przez kolejne 2-3 minuty, po czym wyłącz ogień i wyjmij patelnię z pieca. Makaron z kiełbasą na patelni jest gotowy. Przenieś makaron do naczynia lub rozłóż porcjami na każdym talerzu i podawaj. W razie potrzeby makaron z kiełbasą można posypać świeżymi ziołami lub drobno startym serem. Do tego dania można również przygotować sos, na przykład kremowy lub serowy.

Uwaga.
w zależności od tego, jakie wędliny będą używane, smak samego dania będzie się różnić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa"Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g

Podobne przepisy