dżem ze skórki pomarańczowej

doskonały dżem o oryginalnym cytrusowym smaku! Postanowiłem ugotować dżem na zimę zgodnie z oryginalnym przepisem kulinarnym. Najbardziej interesujący wydawał mi się dżem ze skórki pomarańczy. To jest jedzenie, które ugotowałem. Powiem parzysto, wszystkim, którzy go próbowali, spodobał się ten dżem. A teraz podzielę się z wami bardzo sposobem jego przygotowania.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 29 g
118 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
pomarańcze są wstępnie umyte i zalane wrzącą wodą.

pokrój skórkę pośrodku na cztery części. Każda część jest następnie cięta na kolejne trzy.

teraz przekręcamy każdy pasek spiralą i zakładamy na niego nitkę, mocno zawiązujemy końce nici.

teraz włóż przygotowane skórki do pojemnika z zimną wodą wlaną do niego i pozostaw w tej formie na 3-4 dni. Pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę!

po tym czasie przenieś skórki pomarańczy do rondla ze świeżą wodą i gotuj je po ugotowaniu przez około 15 minut 3-5 razy. Okresowo zmieniamy wodę. Obierz podczas wymiany wody zimną wodą.

z trzech pomarańczy wyszło 200 gramów skórki. Dla nich idą: woda 400 gr, cukier 300 gr.

ostrożnie filtruj nasze skórki, umieść je w pojemniku, w którym dżem zostanie ugotowany, dodaj granulowany cukier, gotuj masę, aż zgęstnieje i cukier całkowicie się rozpuści na małym ogniu.

syrop będzie jak płynny miód.

gdy dżem będzie musiał zostać usunięty z ognia, dodaj kwas cytrynowy.

gdy dżem będzie gotowy, usuń nici ze skórek i ułóż masę w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami.

z tych produktów uzyskuje się nieco ponad 0,5 litra dżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy