dżem ze skórki pomarańczowej
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
pomarańcze są wstępnie umyte i zalane wrzącą wodą.
pokrój skórkę pośrodku na cztery części. Każda część jest następnie cięta na kolejne trzy.
teraz przekręcamy każdy pasek spiralą i zakładamy na niego nitkę, mocno zawiązujemy końce nici.
teraz włóż przygotowane skórki do pojemnika z zimną wodą wlaną do niego i pozostaw w tej formie na 3-4 dni. Pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę!
po tym czasie przenieś skórki pomarańczy do rondla ze świeżą wodą i gotuj je po ugotowaniu przez około 15 minut 3-5 razy. Okresowo zmieniamy wodę. Obierz podczas wymiany wody zimną wodą.
z trzech pomarańczy wyszło 200 gramów skórki. Dla nich idą: woda 400 gr, cukier 300 gr.
ostrożnie filtruj nasze skórki, umieść je w pojemniku, w którym dżem zostanie ugotowany, dodaj granulowany cukier, gotuj masę, aż zgęstnieje i cukier całkowicie się rozpuści na małym ogniu.
syrop będzie jak płynny miód.
gdy dżem będzie musiał zostać usunięty z ognia, dodaj kwas cytrynowy.
gdy dżem będzie gotowy, usuń nici ze skórek i ułóż masę w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami.
z tych produktów uzyskuje się nieco ponad 0,5 litra dżemu.
pokrój skórkę pośrodku na cztery części. Każda część jest następnie cięta na kolejne trzy.
teraz przekręcamy każdy pasek spiralą i zakładamy na niego nitkę, mocno zawiązujemy końce nici.
teraz włóż przygotowane skórki do pojemnika z zimną wodą wlaną do niego i pozostaw w tej formie na 3-4 dni. Pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę!
po tym czasie przenieś skórki pomarańczy do rondla ze świeżą wodą i gotuj je po ugotowaniu przez około 15 minut 3-5 razy. Okresowo zmieniamy wodę. Obierz podczas wymiany wody zimną wodą.
z trzech pomarańczy wyszło 200 gramów skórki. Dla nich idą: woda 400 gr, cukier 300 gr.
ostrożnie filtruj nasze skórki, umieść je w pojemniku, w którym dżem zostanie ugotowany, dodaj granulowany cukier, gotuj masę, aż zgęstnieje i cukier całkowicie się rozpuści na małym ogniu.
syrop będzie jak płynny miód.
gdy dżem będzie musiał zostać usunięty z ognia, dodaj kwas cytrynowy.
gdy dżem będzie gotowy, usuń nici ze skórek i ułóż masę w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami.
z tych produktów uzyskuje się nieco ponad 0,5 litra dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g