Turecki pilaw

pikantne danie orientalne! Gotuj na różne sposoby! Pilaw Turecki to narodowe danie z ryżu i wermiszelu. Doskonały dodatek do tradycyjnych i warzywnych potraw na grillu. Jeden z pierwszych przepisów kuchni tureckiej, który należy przygotować, gdy ją poznasz.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 86 % 30 g
153 kcal
IG: 30 / 70 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj klasyczny Turecki makaron orzo i smaż. Na tym etapie ważne jest, aby mieszać i stale monitorować stan makaronu. Nie powinny się palić, ale tylko równomiernie zarumienić ze wszystkich stron, w przeciwnym razie smak nie okaże się taki, jak powinien.

ryż myjemy kilka razy w wodzie, powinien być całkowicie przezroczysty. Zostawiamy ryż, aby trochę spłynął w durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dobrze umyty, zimny ryż dodajemy do makaronu, który już nabrał Delikatnego złotego koloru.

ciągle mieszając łopatką, smaż przez około trzy minuty. Podczas smażenia ryżu zagotuj wodę w czajniku. Po zakończeniu procesu smażenia ryżu wlej wrzącą wodę. Powinna być taka ilość, aby ryż był całkowicie pokryty, ale nic więcej. Jeśli wlejesz zbyt dużo wody, ryż się rozgotuje, a danie nie okaże się kwaśne i nie tak apetyczne.

gotuj ryż z makaronem na najwolniejszym ogniu, aż woda całkowicie się zagotuje. Dodaj trochę soli do smaku. Do tego czasu ryż będzie prawie gotowy. Powinien być jadalny, ale po rozdrobnieniu nadal trochę jędrny. Jeśli kasza wydaje się surowa, dodaj niewielką ilość wody i gotuj przez kilka minut. W tym przepisie najważniejsze jest, aby nie strawić, w przeciwnym razie nie będzie można osiągnąć idealnego smaku.

rozłóż ugotowany ryż na patelni cienką warstwą i przykryj folią. W tej formie zostawiamy Turecki pilaw na 10 minut, aż ryż osiągnie wymagany smak i miękkość.

musisz podać natychmiast po zdjęciu folii, na gorąco. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić smak kurkumą, cynamonem, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Jeśli to konieczne, możesz dodać je razem z solą, gdy ryż jest już prawie gotowy, ale danie nadal musi być zaparzone.

to danie będzie idealnym dodatkiem do mięsa gotowanego na grillu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy