skład / składniki
metoda gotowania
na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj klasyczny Turecki makaron orzo i smaż. Na tym etapie ważne jest, aby mieszać i stale monitorować stan makaronu. Nie powinny się palić, ale tylko równomiernie zarumienić ze wszystkich stron, w przeciwnym razie smak nie okaże się taki, jak powinien.
ryż myjemy kilka razy w wodzie, powinien być całkowicie przezroczysty. Zostawiamy ryż, aby trochę spłynął w durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dobrze umyty, zimny ryż dodajemy do makaronu, który już nabrał Delikatnego złotego koloru.
ciągle mieszając łopatką, smaż przez około trzy minuty. Podczas smażenia ryżu zagotuj wodę w czajniku. Po zakończeniu procesu smażenia ryżu wlej wrzącą wodę. Powinna być taka ilość, aby ryż był całkowicie pokryty, ale nic więcej. Jeśli wlejesz zbyt dużo wody, ryż się rozgotuje, a danie nie okaże się kwaśne i nie tak apetyczne.
gotuj ryż z makaronem na najwolniejszym ogniu, aż woda całkowicie się zagotuje. Dodaj trochę soli do smaku. Do tego czasu ryż będzie prawie gotowy. Powinien być jadalny, ale po rozdrobnieniu nadal trochę jędrny. Jeśli kasza wydaje się surowa, dodaj niewielką ilość wody i gotuj przez kilka minut. W tym przepisie najważniejsze jest, aby nie strawić, w przeciwnym razie nie będzie można osiągnąć idealnego smaku.
rozłóż ugotowany ryż na patelni cienką warstwą i przykryj folią. W tej formie zostawiamy Turecki pilaw na 10 minut, aż ryż osiągnie wymagany smak i miękkość.
musisz podać natychmiast po zdjęciu folii, na gorąco. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić smak kurkumą, cynamonem, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Jeśli to konieczne, możesz dodać je razem z solą, gdy ryż jest już prawie gotowy, ale danie nadal musi być zaparzone.
to danie będzie idealnym dodatkiem do mięsa gotowanego na grillu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g