Zupa Grzybowo-fasolowa

pyszne i aromatyczne pierwsze danie. Bardzo pożywna zupa! Śmietana jest idealna do opatrunku zupy.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wcześniej wszystkie niezbędne produkty i zacznij gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka, wlej umytą lub namoczoną fasolę i gotuj do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli planujesz przygotować taką zupę z wyprzedzeniem, aby ją szybciej przygotować, namocz fasolę przez noc w wodzie, aby puchła i stała się bardziej miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pod bieżącą wodą opłucz koperek lub inne świeże warzywa, które wolisz. Drobno pokruszyć nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź czerwoną marchewkę, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze opłucz grzyby i pokrój na niezbyt małe kawałki. Każdy zrobi grzyby. Nawet leśne. Z lasu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Użyłam boczniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię, wystarczającą do smażenia cebuli, marchwi i grzybów. drobno posiekaną cebulę i grubo startą marchewkę smażyć, aby uzyskać przejrzysty stan. Dodaj grzyby i smaż wszystko razem na małym ogniu przez 4 minuty, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie na patelnię z grzybami dodaj koncentrat pomidorowy (pastę można rozcieńczyć gorącą wodą). Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki, tak jak w przypadku zwykłej zupy. Wrzuć ziemniaki i grzyby smażone z warzywami na patelnię z gotową fasolą. Sól i pieprz do smaku, dodaj warzywa. Gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto nasza wspaniała zupa jest gotowa! Danie można doprawić kwaśną śmietaną, stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej apetyczne. Gotuj i rozpieszczaj swoją rodzinę, traktuj przyjaciół. Jestem pewien, że poproszą Cię o przepis na to zaskakująco smaczne pierwsze danie do menu rodzinnego.

każdy świeży grzyb nadaje się do tego przepisu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy