ciasto orzechowe z ciasta budyniowego według GOST

najsmaczniejsze małe ciasteczka, jak w dzieciństwie! Ciasto orzechowe z ciasta budyniowego według GOST to klasyczny przepis na najsmaczniejsze domowe wypieki. Ten niezwykle pyszny deser składa się z klasycznego ciasta parzonego i kremu maślanego na bazie skondensowanego mleka przeplatanego kawałkami orzeszków ziemnych.
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 45 % 27 g
węglowodany 45 % 27 g
362 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przygotuj ciasto parzone.

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
na patelnię włożyć masło, wcześniej pokrojone na kawałki. Wlej czystą wodę pitną o temperaturze pokojowej, dodaj trochę soli i cukru. Postaw patelnię na małym ogniu i roztop masło., wymieszać.
zdejmij patelnię z ognia i dodaj mąkę przesianą wcześniej do osobnego pojemnika. Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść patelnię z powrotem na kuchence. Na małym ogniu i ciągle mieszając gotuj ciasto, aż zawartość patelni zwinie się w kulkę.
ponownie zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź, około 5-7 minut. Następnie wbij jedno jajko na raz do ciasta i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką, plastyczną masę.
połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia.
przenieś ciasto parzone do worka do szprycowania i wyciśnij nim schludne małe kulki. W przypadku braku torby cukierniczej ciasto wyłożyć łyżką nasączoną zimną wodą.
włóż ciasta do nagrzanego piekarnika piec przez 30-40 minut na złoty kolor.

2. Przygotuj krem do ciast.

w rondlu połącz żółtka z zimną wodą i ubij mikserem, aż będą gładkie. Dodaj mleko skondensowane i wlej trochę brandy. Ponownie ubij mikserem.
umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Aby zapobiec wysychaniu kremu, przykryj go folią spożywczą.
ubij masło mikserem z cukrem pudrem i stopniowo wprowadzaj schłodzoną część kremu. Dobrze ubij śmietanę na dużych obrotach, aż będzie puszysta.
zmiel suszone orzeszki ziemne w blenderze na grubą kruszonkę. I włóż go do śmietany, dobrze wymieszaj.

3. Napełnij ciasta kremem.

w gotowych i schłodzonych ciastach zrób mały otwór w dolnej części i użyj strzykawki do ciasta, aby wypełnić je kremem.

4. Udekoruj ciasteczka.

wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i ubij mikserem, aż będzie gęsty, błyszczący biały. Zmiel trochę suszonych i obranych orzeszków ziemnych.
zanurz wierzch każdego ciasta najpierw w białym lukrze, a następnie w posiekanych orzeszkach ziemnych.

pozwól ciastkom trochę namoczyć i zastygnąć wierzch. I możesz podać do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brandy - 225   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy