skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto parzone.
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
na patelnię włożyć masło, wcześniej pokrojone na kawałki. Wlej czystą wodę pitną o temperaturze pokojowej, dodaj trochę soli i cukru. Postaw patelnię na małym ogniu i roztop masło., wymieszać.
zdejmij patelnię z ognia i dodaj mąkę przesianą wcześniej do osobnego pojemnika. Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść patelnię z powrotem na kuchence. Na małym ogniu i ciągle mieszając gotuj ciasto, aż zawartość patelni zwinie się w kulkę.
ponownie zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź, około 5-7 minut. Następnie wbij jedno jajko na raz do ciasta i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką, plastyczną masę.
połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia.
przenieś ciasto parzone do worka do szprycowania i wyciśnij nim schludne małe kulki. W przypadku braku torby cukierniczej ciasto wyłożyć łyżką nasączoną zimną wodą.
włóż ciasta do nagrzanego piekarnika piec przez 30-40 minut na złoty kolor.
2. Przygotuj krem do ciast.
w rondlu połącz żółtka z zimną wodą i ubij mikserem, aż będą gładkie. Dodaj mleko skondensowane i wlej trochę brandy. Ponownie ubij mikserem.
umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Aby zapobiec wysychaniu kremu, przykryj go folią spożywczą.
ubij masło mikserem z cukrem pudrem i stopniowo wprowadzaj schłodzoną część kremu. Dobrze ubij śmietanę na dużych obrotach, aż będzie puszysta.
zmiel suszone orzeszki ziemne w blenderze na grubą kruszonkę. I włóż go do śmietany, dobrze wymieszaj.
3. Napełnij ciasta kremem.
w gotowych i schłodzonych ciastach zrób mały otwór w dolnej części i użyj strzykawki do ciasta, aby wypełnić je kremem.
4. Udekoruj ciasteczka.
wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i ubij mikserem, aż będzie gęsty, błyszczący biały. Zmiel trochę suszonych i obranych orzeszków ziemnych.
zanurz wierzch każdego ciasta najpierw w białym lukrze, a następnie w posiekanych orzeszkach ziemnych.
pozwól ciastkom trochę namoczyć i zastygnąć wierzch. I możesz podać do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g