pikantny sos pomidorowy

ostry i pikantny sos przypomni letnie dni, nawet w chłodne dni! Gotuj! Ten sos chutney z soku pomidorowego jest przygotowywany bardzo szybko. można go podawać z dowolnymi potrawami, a ostrość można łatwo regulować podczas gotowania.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
77 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Roztop masło na patelni i smaż czarną musztardę, aż zacznie pachnieć. Musztarda jest gotowa, gdy przestanie trzaskać.
2. Dodaj resztę przypraw do oleju i mieszając smaż na średnim ogniu przez 1 minutę. Ogień nie powinien być zbyt silny, aby olej się nie przypalił, w przeciwnym razie sos będzie gorzki.
3. Sok pomidorowy z wyjątkiem 2 łyżek. l wlać na patelnię i zagotować.
4. W 2 łyżkach. sok pomidorowy rozcieńczyć skrobię i dodać mieszaninę do sosu.
5. Gotuj przez 5 minut, ostudź i wlej do sosu.
miłego!
P. S. taki ostry sos pomidorowy będzie przechowywany w lodówce do miesiąca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy