Mus cytrynowy

orzeźwiający deser cytrynowy - w sam raz na letnie wakacje. Jak różnorodny może być cytrynowy Kurd: dodaj miękkie masło-to krem na warstwę ciasta lub czapek na babeczki, dodaj bitą śmietanę i uzyskaj wspaniały przewiewny, rozpływający się w ustach deser.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 50 % 18 g
233 kcal
IG: 11 / 11 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło do rondla z grubym dnem i rozpuść na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij w gęstą, puszystą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestając bić, wlej ubite jajka na patelnię do masła cienkim strumieniem. W takim przypadku olej nie powinien być bardzo gorący i nie gotować się, w przeciwnym razie jajka się zsiadną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubijaj jeszcze przez około 20 minut, upewniając się, że temperatura nie przekracza 60 stopni. Wyjmij patelnię z pieca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sok z cytryny do musu i dodaj startą skórkę z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj. Jeśli krem okaże się zbyt płynny, możesz przywrócić go do powolnego ognia i zagotować do gęstości przy ciągłym mieszaniu. Schłodzić do temperatury pokojowej. W razie potrzeby schłodzoną masę można przetrzeć przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę mikserem w stabilną, puszystą pianę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie wymieszaj śmietanę z cytrynowym Kurdem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż Mus w miseczkach i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy