skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Włóż masło do rondla z grubym dnem i rozpuść na małym ogniu.
Krok 3:
Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 4:
Ubij w gęstą, puszystą pianę.
Krok 5:
Nie przestając bić, wlej ubite jajka na patelnię do masła cienkim strumieniem. W takim przypadku olej nie powinien być bardzo gorący i nie gotować się, w przeciwnym razie jajka się zsiadną.
Krok 6:
Ubijaj jeszcze przez około 20 minut, upewniając się, że temperatura nie przekracza 60 stopni. Wyjmij patelnię z pieca.
Krok 7:
Wlej sok z cytryny do musu i dodaj startą skórkę z cytryny.
Krok 8:
Wymieszaj. Jeśli krem okaże się zbyt płynny, możesz przywrócić go do powolnego ognia i zagotować do gęstości przy ciągłym mieszaniu. Schłodzić do temperatury pokojowej. W razie potrzeby schłodzoną masę można przetrzeć przez sito.
Krok 9:
Ubij śmietanę mikserem w stabilną, puszystą pianę.
Krok 10:
Delikatnie wymieszaj śmietanę z cytrynowym Kurdem.
Krok 11:
Rozłóż Mus w miseczkach i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g