skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Warzywa dla lecho brać tylko świeże zbiory, nie przejrzałe. Paprykę należy wybrać grubościenną, soczystą.
Krok 2:
Przygotuj słoiki: - spłucz sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l - 15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.
Krok 3:
Wszystkie warzywa pokroić w paski, nie mielić, optymalnie 0,6-0,7 cm marchewki można zetrzeć na "koreańskiej" tarce. Pokrój pomidory na plasterki lub duży kwadrat, nie usuwam Skórki.
Krok 4:
Przygotuj marynatę: - w misce do gotowania wymieszaj wodę, cukier, sól (powtarzam: sól jest wszędzie inna, więc lepiej włożyć trochę mniej, a przy dodawaniu warzyw posmakuj i dodaj w razie potrzeby), olej roślinny, dodaj esencję octu jako ostatnią. Mieszając, gotuj przez 4-5 minut.
Krok 5:
Następnie naprzemiennie dodawaj warzywa, za każdym razem doprowadzając do wrzenia. Najpierw rzuć łuk.
Krok 6:
Potem marchewka.
Krok 7:
Następnie wrzuć paprykę.
Krok 8:
Ostatni dodaj pomidory.
Krok 9:
Od momentu wrzenia gotuj przez 20-30 minut na dużym ogniu.
Krok 10:
Gorący wlać do ciepłych, sterylnych słoików. Rozlewając, nie usuwam miski z pieca, okresowo włączam ogrzewanie, aby cały czas było gorące. Po napełnieniu słoika prawie na ramionach, biorę czystą łyżkę i delikatnie poruszam ścianą-ubijam, wyrzucając powietrze, a następnie napełniam do góry, prawie z przelewem. Dobrze, jeśli ktoś tutaj pomoże skręcić, aby szybko zarządzać, jeśli to możliwe.
Krok 11:
Napełnione słoiki wytrzeć do czysta i przewracając na pokrywkę przykryć pod & quot; futrem & quot;, ostudzić. Natychmiast usuń w ciemne, chłodne miejsce. Słoiki lecho są przechowywane przez ponad rok, ale są spożywane jako pierwsze.
przepis jest stary, kiedy mierzyli go fasetowaną szklanką i łyżkami, teraz go gotuję, prawda przeniosła sól do gr. Waga warzyw nie jest wskazana, ale próbowałem gotować, biorąc wagę już pokrojonych warzyw, wystarczy marynata. Na wyjściu okazuje się tylko 3 słoiki więcej. Oznacza to, że zwykle uzyskuje się 5 puszek po 0,720 gr, a z pokrojonych okazało się 8 sztuk po 0,720 i 1 puszka - 0,5 l.jeśli dodam niepełną wagę warzyw, pozostaje bardzo smaczna marynata. Zalej kilka słoików 0,5 pomidorkami koktajlowymi tą marynatą, ale dzieci je jedzą-okazują się słodkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g