pomidor lecho z cebulą, papryką i marchewką na zimę

smak jest słodko-kwaśny, nie pikantny i bardzo smaczny! Dzięki takim składnikom przepisów lecho istnieje wiele opcji i metod gotowania. Podobnie jak wiele gospodyń domowych, gotowałem również na różne sposoby, ale ten przepis w rodzinie był bardziej lubiany ze względu na słodki i soczysty smak. A gotowanie jest dość proste, bez sterylizacji, dobrze przechowywane.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 64 % 9 g
75 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Warzywa dla lecho brać tylko świeże zbiory, nie przejrzałe. Paprykę należy wybrać grubościenną, soczystą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj słoiki: - spłucz sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l - 15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystkie warzywa pokroić w paski, nie mielić, optymalnie 0,6-0,7 cm marchewki można zetrzeć na "koreańskiej" tarce. Pokrój pomidory na plasterki lub duży kwadrat, nie usuwam Skórki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę: - w misce do gotowania wymieszaj wodę, cukier, sól (powtarzam: sól jest wszędzie inna, więc lepiej włożyć trochę mniej, a przy dodawaniu warzyw posmakuj i dodaj w razie potrzeby), olej roślinny, dodaj esencję octu jako ostatnią. Mieszając, gotuj przez 4-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie naprzemiennie dodawaj warzywa, za każdym razem doprowadzając do wrzenia. Najpierw rzuć łuk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Potem marchewka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wrzuć paprykę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostatni dodaj pomidory.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Od momentu wrzenia gotuj przez 20-30 minut na dużym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gorący wlać do ciepłych, sterylnych słoików. Rozlewając, nie usuwam miski z pieca, okresowo włączam ogrzewanie, aby cały czas było gorące. Po napełnieniu słoika prawie na ramionach, biorę czystą łyżkę i delikatnie poruszam ścianą-ubijam, wyrzucając powietrze, a następnie napełniam do góry, prawie z przelewem. Dobrze, jeśli ktoś tutaj pomoże skręcić, aby szybko zarządzać, jeśli to możliwe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnione słoiki wytrzeć do czysta i przewracając na pokrywkę przykryć pod & quot; futrem & quot;, ostudzić. Natychmiast usuń w ciemne, chłodne miejsce. Słoiki lecho są przechowywane przez ponad rok, ale są spożywane jako pierwsze.

przepis jest stary, kiedy mierzyli go fasetowaną szklanką i łyżkami, teraz go gotuję, prawda przeniosła sól do gr. Waga warzyw nie jest wskazana, ale próbowałem gotować, biorąc wagę już pokrojonych warzyw, wystarczy marynata. Na wyjściu okazuje się tylko 3 słoiki więcej. Oznacza to, że zwykle uzyskuje się 5 puszek po 0,720 gr, a z pokrojonych okazało się 8 sztuk po 0,720 i 1 puszka - 0,5 l.jeśli dodam niepełną wagę warzyw, pozostaje bardzo smaczna marynata. Zalej kilka słoików 0,5 pomidorkami koktajlowymi tą marynatą, ale dzieci je jedzą-okazują się słodkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy