czek-czek na patelni

nieskomplikowany przepis na niesamowicie pyszną orientalną słodycz! Często kupuję w sklepach i super marketach takie słodkie jedzenie jak Check-Check. Ostatnio pomyślałem o tym, jak przygotować ten przysmak w domu. Jak w większości przypadków domowe jedzenie okazało się znacznie smaczniejsze niż sklepowy odpowiednik. Jeśli chcesz spróbować samemu zrobić czek, skorzystaj z przepisu kulinarnego.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 24 % 18 g
węglowodany 70 % 53 g
409 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mąka, cukier, jajka, mleko, miód, rafinowany olej słonecznikowy - wszystkie produkty Check-Check.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Produkty do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka z cukrem (opcjonalnie możesz trochę soli i masła-50 gramów), dodaj mąkę, mleko i zagniataj ciasto, staraj się używać mąki do minimum, aby nie było zbyt sztywne

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto ustawiamy na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój zwinięte wici na kawałki o długości 0.5 cm lub 4-5 cm (opcjonalnie).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż pokrojone ciasto na jasnobrązowy, złoty kolor. Ciasto smaży się bardzo szybko, dosłownie 1-2 minuty i jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bardzo wygodne jest toczenie małych kulek w dłoni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usmażone ciasto rozprowadzamy na sicie lub ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku karmelu miodowego rozpuść miód z cukrem na bardzo małym ogniu lub w łaźni wodnej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po ugotowaniu gotuj mieszaninę miodu i cukru, aż lekko zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    SMACZNEGO!

zaczynamy więc przygotowywać tę słodycz od wyrabiania stromego, jednorodnego ciasta ze wszystkich powyższych składników. Następnie rozwałkuj ciasto na cienkie wici i pokrój je na małe kulki, które smażymy w głębokim tłuszczu (to znaczy w oleju), nie zapominając o ciągłym mieszaniu naszej masy, aż do lekko złotego koloru. Następnie gotujemy świeży miód z piaskiem cukrowym. Następnie składamy przygotowany przez nas Chek-Chek małym szkiełkiem na naczyniu i polewamy go przygotowanym przez nas syropem miodowo-cukrowym. Pozwól masie ostygnąć,a następnie podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy