skład / składniki
metoda gotowania
1. Suszone grzyby wkładamy do miski (zostawiamy 10 gramów, przydadzą się później), napełniamy wodą, pozostawiamy na 2 godziny, a następnie łapiemy już zmiękczone grzyby, ponownie dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy do rondla, napełniamy określoną ilością wody i wysyłamy do ognia.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wysyłamy na patelnię do grzybów, kontynuujemy gotowanie.
3. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kilka grzybów z bulionu, siekamy nożem i smażymy na oleju roślinnym do zarumienienia, po czym usuwamy grzyby i smażymy mąkę na pozostałym aromatycznym oleju.
4. W małych porcjach, dosłownie łyżkę stołową, wlej bulion na patelnię z mąką, za każdym razem dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki, aby nie było grudek.
5. Wlej mieszaninę mąki do rondla z pozostałymi składnikami, puree za pomocą blendera zanurzeniowego, sól do smaku.
6. Najpierw zmiel suche grzyby za pomocą blendera lub młynka do kawy w pył, wymieszaj go z gotową zupą, pozwól mu parzyć przez 5 minut pod pokrywką.
wlej zupę na porcje i udekoruj wcześniej smażonymi grzybami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g