zupa puree z suszonych grzybów

najbardziej grzybowa zupa, absolutny mistrz! Zupa puree z suszonych grzybów ma tak silny smak, że ślinią się! Do gotowania najlepiej jest wziąć borowiki, szczególnie w przypadku proszku, który miesza się z zupą na samym końcu. Zapach wzmacniają smażone grzyby i olej, w którym były smażone. Danie jest przeznaczone dla smakoszy grzybów, zdecydowanie warto spróbować!
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
43 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Suszone grzyby wkładamy do miski (zostawiamy 10 gramów, przydadzą się później), napełniamy wodą, pozostawiamy na 2 godziny, a następnie łapiemy już zmiękczone grzyby, ponownie dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy do rondla, napełniamy określoną ilością wody i wysyłamy do ognia.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wysyłamy na patelnię do grzybów, kontynuujemy gotowanie.

3. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kilka grzybów z bulionu, siekamy nożem i smażymy na oleju roślinnym do zarumienienia, po czym usuwamy grzyby i smażymy mąkę na pozostałym aromatycznym oleju.

4. W małych porcjach, dosłownie łyżkę stołową, wlej bulion na patelnię z mąką, za każdym razem dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki, aby nie było grudek.

5. Wlej mieszaninę mąki do rondla z pozostałymi składnikami, puree za pomocą blendera zanurzeniowego, sól do smaku.

6. Najpierw zmiel suche grzyby za pomocą blendera lub młynka do kawy w pył, wymieszaj go z gotową zupą, pozwól mu parzyć przez 5 minut pod pokrywką.

wlej zupę na porcje i udekoruj wcześniej smażonymi grzybami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy