kremowa zupa kremowa

gęsta zupa o delikatnej, kremowej konsystencji. Kremowa zupa kremowa to świetny lunch lub kolacja, ma bardzo delikatną aksamitną konsystencję i dyskretny, lekki smak. Tuż przed podaniem możesz uzupełnić zupę grzybami lub kawałkami gotowanego kurczaka, a także ulubionymi przyprawami i ziołami.
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 62 % 26 g
węglowodany 29 % 12 g
295 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Włóż masło do małego rondla, wyślij na średni ogień, rozpuść do stanu płynnego.

2. Wlej mąkę, gotuj ciągle mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje.

3. Wlać bulion, wymieszać do uzyskania gładkości, a następnie dodać śmietanę.

4. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

5. Zdejmij zupę z ognia, dopraw solą i pieprzem do smaku.

podajemy na stole dekorując do smaku, na przykład grzybami i ziołami. Możesz podawać z grzankami i pasztecikami z kapustą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy