płatki owsiane w kuchence mikrofalowej na mleku

przydatne, dla całej rodziny, na śniadanie, na co dzień! Owsianka w kuchence mikrofalowej pozwoli Ci zaoszczędzić dużo czasu rano-nie musisz już stać przy kuchence, zakłócając owsiankę, upewnij się, że nie ucieknie i nie spali się. Kuchenka mikrofalowa zrobi wszystko za Ciebie, a owsianka okaże się nie gorsza niż gotowana na kuchence.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 74 % 23 g
117 kcal
IG: 9 / 87 / 4

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować płatki owsiane w kuchence mikrofalowej na mleku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne płatki owsiane — zarówno płatki błyskawiczne, jak i te, które muszą być gotowane przez długi czas. Z tymi ostatnimi same płatki będą bardziej wyraźne, a z szybkimi owsianka jest bardziej miękka. Możesz wziąć mleko krowie lub kozie o dowolnej zawartości tłuszczu, wszystko zależy od Twojego gustu i możliwości. Ale im wyższa zawartość tłuszczu w mleku, tym smaczniejsza będzie owsianka, chociaż będzie bardziej kaloryczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę, która nadaje się do kuchenki mikrofalowej i wlej tam płatki owsiane. Wlej wodę i dodaj sól. Włącz kuchenkę mikrofalową na 5 minut przy maksymalnej mocy (moja to 1000 Watów) i poczekaj na sygnał dźwiękowy zakończenia gotowania. Jeśli twoja kuchenka mikrofalowa jest mniej wydajna, wydłuż czas gotowania o 2-3 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij miskę z kuchenki mikrofalowej (ostrożnie, nie przypalaj się!!!) i wlej mleko. Dobrze wymieszaj, ponieważ owsianka może przykleić się do dna, a następnie przypalić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do smaku i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż miskę owsianki z powrotem do kuchenki mikrofalowej i włącz na 3 minuty przy maksymalnej mocy. Po zakończeniu gotowania pozostaw owsiankę w środku na kolejne 3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij miskę owsianki i natychmiast rozłóż ją na talerzach. W razie potrzeby dodaj masło. Smacznego!

myślę, że wszyscy wiedzą, że płatki owsiane są bardzo zdrowe, szczególnie na śniadanie. Nie bez powodu Anglicy tak ją kochają. Przypomnij sobie przynajmniej słynnego detektywa Sherlocka Holmesa, który zaczynał swój dzień od niej. Oczywiście taka owsianka gotuje się szybko, ale jednocześnie musisz stale trzymać ją w zasięgu wzroku, aby najpierw mleko nie uciekło z patelni, a następnie nie spaliło się.
płatki owsiane można gotować nie tylko w mleku, ale także w wodzie lub mleku kokosowym, jeśli nie spożywasz laktozy. Ponadto owsiankę można urozmaicić dodatkami smakowymi w postaci jagód, owoców, miodu lub wszelkiego rodzaju syropów i dżemów. I za każdym razem będzie miała inny, niepowtarzalny smak.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy