Sałatka Królewska z kawiorem i kalmarami

Elegancka sałatka jest Królem świątecznej uczty. Obfita i soczysta warstwowa sałatka z gotowanymi ziemniakami, kalmarami i czerwonym kawiorem jest z góry skazana na sukces. Ta oszałamiająca opcja nadaje się zarówno na uroczystą okazję, jak i na lekką romantyczną kolację z szampanem przy świecach.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 12-18 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 20 % 6 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę królewską z kawiorem i kalmarami? Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz. Ułóż sałatkę w naczyniu do serwowania za pomocą pierścienia do gotowania. Połóż ziemniaki starte na grubej tarce pierwszą warstwą. Sól do smaku. Posmaruj warstwę majonezem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić tusze kałamarnicy oczyszczone z wnętrzności, chitynowych prętów i skóry i gotować we wrzącej osolonej wodzie przez dwie minuty, nie dłużej. Wyjmij kalmary, ostudź. Posiekaj je małymi słomkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż następną warstwę, posmaruj majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie słodko-kwaśne jabłko na grubej tarce (nie smaruj go majonezem). A potem gotowane jajka starte na grubej tarce Plus majonez.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostatnią warstwą ułożyć drobno starty ostry ser. Tilsiter jest idealny. Narysuj siatkę majonezową cienkim strumieniem na powierzchni sera. Niekoniecznie zgodnie z linią, ponieważ nierówności można później łatwo zamaskować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaje tylko ostrożnie ułożyć kawior łyżką w kwadraty utworzone między liniami. I udekoruj sałatkę gałązkami koperku.

pierwszy raz zrobiłam taką sałatkę i mogę powiedzieć, że jest bardzo fajna! Smak kalmarów i czerwonego kawioru doskonale komponuje się z pikantnym serem i słodko-kwaśnym jabłkiem. Na pewno ugotuję to jeszcze raz.
jeśli twój pierścień kulinarny nie pasuje do naczynia do serwowania lub po prostu go nie masz, ale chcesz pięknie zaprezentować sałatkę, oto mój hack życia. Odetnij spód i szyjkę zwykłej plastikowej butelki, uwalniając środkową równą część. I wytnij go nożyczkami w pionie. W ten sposób otrzymasz nie mniej wygodny jednorazowy pierścień, który można dostosować do naczynia do serwowania.
myślę, że gdyby ziemniaki były pieczone w skórce w piekarniku, smak stałby się jeszcze bardziej interesujący.
jeśli podasz taką sałatkę na świątecznym stole, skrop jabłko sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru i nie straciło swojej prezentacji. Lub po prostu Zbierz sałatkę tuż przed podaniem.
wziąłem czerwony kawior sockeye. Myślę, że imitacja nie powinna być tutaj stosowana. Twoi goście źle cię zrozumieją. A sałatka jest nadal "Królewska"! Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal / 100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy