skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę królewską z kawiorem i kalmarami? Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz. Ułóż sałatkę w naczyniu do serwowania za pomocą pierścienia do gotowania. Połóż ziemniaki starte na grubej tarce pierwszą warstwą. Sól do smaku. Posmaruj warstwę majonezem.
Krok 2:
Rozmrozić tusze kałamarnicy oczyszczone z wnętrzności, chitynowych prętów i skóry i gotować we wrzącej osolonej wodzie przez dwie minuty, nie dłużej. Wyjmij kalmary, ostudź. Posiekaj je małymi słomkami.
Krok 3:
Rozłóż następną warstwę, posmaruj majonezem.
Krok 4:
Następnie słodko-kwaśne jabłko na grubej tarce (nie smaruj go majonezem). A potem gotowane jajka starte na grubej tarce Plus majonez.
Krok 5:
Ostatnią warstwą ułożyć drobno starty ostry ser. Tilsiter jest idealny. Narysuj siatkę majonezową cienkim strumieniem na powierzchni sera. Niekoniecznie zgodnie z linią, ponieważ nierówności można później łatwo zamaskować.
Krok 6:
Pozostaje tylko ostrożnie ułożyć kawior łyżką w kwadraty utworzone między liniami. I udekoruj sałatkę gałązkami koperku.
pierwszy raz zrobiłam taką sałatkę i mogę powiedzieć, że jest bardzo fajna! Smak kalmarów i czerwonego kawioru doskonale komponuje się z pikantnym serem i słodko-kwaśnym jabłkiem. Na pewno ugotuję to jeszcze raz.
jeśli twój pierścień kulinarny nie pasuje do naczynia do serwowania lub po prostu go nie masz, ale chcesz pięknie zaprezentować sałatkę, oto mój hack życia. Odetnij spód i szyjkę zwykłej plastikowej butelki, uwalniając środkową równą część. I wytnij go nożyczkami w pionie. W ten sposób otrzymasz nie mniej wygodny jednorazowy pierścień, który można dostosować do naczynia do serwowania.
myślę, że gdyby ziemniaki były pieczone w skórce w piekarniku, smak stałby się jeszcze bardziej interesujący.
jeśli podasz taką sałatkę na świątecznym stole, skrop jabłko sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru i nie straciło swojej prezentacji. Lub po prostu Zbierz sałatkę tuż przed podaniem.
wziąłem czerwony kawior sockeye. Myślę, że imitacja nie powinna być tutaj stosowana. Twoi goście źle cię zrozumieją. A sałatka jest nadal "Królewska"! Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal / 100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g