skład / składniki
metoda gotowania
1. Krewetki ułożyć na talerzu, posypać przyprawami i odstawić do wielkości. Obierz marchewki, ziemniaki i cebulę.
2. Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do rondla, zalać wodą i podpalić. Od momentu wrzenia gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
3. Podczas gotowania ziemniaków cebulę pokroić w drobną kostkę, grubszą połowę marchewki pokroić w plasterki i wyciąć z nich nożem gwiazdki. Resztę marchwi i skrawków zmielić blenderem lub zetrzeć na najdrobniejszej tarce.
4. Smaż gwiazdki marchewki w oleju roślinnym na małym ogniu, aż będą miękkie.
5. Na patelni dodaj posiekaną cebulę i posiekaną marchewkę do ziemniaków, gotuj przez kolejne 10 minut.
6. Wlej mąkę do zupy przez sitko, ciągle mieszając.
7. Po mące wlać śmietanę do rondla, dodać sól, ułożyć smażone gwiazdki i rozmrożone krewetki.
8. Gotuj zupę przez kolejne trzy minuty, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez 10 minut.
9. Podawaj kremową zupę z krewetkami na gorąco na lunch ze świeżą natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g