skład / składniki
metoda gotowania
kiedy nie ma czasu na przygotowanie obiadu, ale musisz nakarmić całą rodzinę, na ratunek przychodzą przepisy na "ratunek". Chcę Ci zaoferować jeden z nich.
zupa z kuskusu jest niesamowicie szybka z prostego zestawu potraw, a bekon sprawia, że zupa jest bogata i sycąca.
kuskus to kasza pszenna, z wyglądu przypomina okrągły ryż, średnica ziaren nie przekracza 1-2 milimetrów.
boczek może być używany zarówno w kostkach, jak i w paski.
więc pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich niezbędnych produktów. Ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek obrać i umyć.
pokrój boczek na dowolne, jednolite kawałki.
pokrój cebulę i marchewkę w kostkę. Pokrój ziemniaki w małe kostki, około 1 cm na 1 cm.
możesz gotować na patelni z wysokimi krawędziami lub w garnku z grubym dnem.
dodaj olej roślinny do rondla, podgrzej go. Smaż kawałki boczku do miękkości, ciągle mieszając.
boczek wyjmij z patelni łyżką. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę do pozostałego oleju, smaż na dużym ogniu na złoty kolor, aby nie przypalić, musisz stale mieszać smażenie.
następnie wyślij ziemniaki i kuskus do warzyw. Wymieszać.
napełnij garnek wodą. W razie potrzeby możesz użyć bulionu z kurczaka lub warzyw, będzie tylko smaczniejszy!
sól, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki i zboża będą gotowe. Zajmuje to nie więcej niż 10 minut.
w tym czasie, podczas gotowania zupy, pokrój pomidora na małe kawałki. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora, polewając go przez krótki czas wrzącą wodą.
przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj. Posiekaj warzywa średniej wielkości. W tym przepisie z ziół użyto zielonej cebuli i pietruszki.
po 10 minutach rozpal ogień do maksimum. Wyślij pomidora i czosnek na patelnię. Następnie dodaj większość boczku (zostaw trochę do podania) i liść laurowy. Wymieszaj i posmakuj soli, w razie potrzeby dodaj sól.
gotuj zupę przez kilka sekund. Dodaj zielenie, zdejmij z ognia. Pod zamkniętą pokrywką pozostaw zupę na chwilę.
wlej zupę na talerz, dodaj kilka kawałków pozostałego boczku i posyp ziele angielskie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g