Zupa z kuskusem

obfita i pyszna zupa, przygotowana w 20 minut! Takie danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotowanie tej zupy nie będzie trudne i nie zajmie dużo czasu. Głównymi produktami zupy są kuskus i boczek.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 42 % 5 g
88 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

kiedy nie ma czasu na przygotowanie obiadu, ale musisz nakarmić całą rodzinę, na ratunek przychodzą przepisy na "ratunek". Chcę Ci zaoferować jeden z nich.
zupa z kuskusu jest niesamowicie szybka z prostego zestawu potraw, a bekon sprawia, że zupa jest bogata i sycąca.


kuskus to kasza pszenna, z wyglądu przypomina okrągły ryż, średnica ziaren nie przekracza 1-2 milimetrów.
boczek może być używany zarówno w kostkach, jak i w paski.

więc pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich niezbędnych produktów. Ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek obrać i umyć.
pokrój boczek na dowolne, jednolite kawałki.
pokrój cebulę i marchewkę w kostkę. Pokrój ziemniaki w małe kostki, około 1 cm na 1 cm.

możesz gotować na patelni z wysokimi krawędziami lub w garnku z grubym dnem.
dodaj olej roślinny do rondla, podgrzej go. Smaż kawałki boczku do miękkości, ciągle mieszając.
boczek wyjmij z patelni łyżką. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę do pozostałego oleju, smaż na dużym ogniu na złoty kolor, aby nie przypalić, musisz stale mieszać smażenie.
następnie wyślij ziemniaki i kuskus do warzyw. Wymieszać.
napełnij garnek wodą. W razie potrzeby możesz użyć bulionu z kurczaka lub warzyw, będzie tylko smaczniejszy!
sól, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki i zboża będą gotowe. Zajmuje to nie więcej niż 10 minut.
w tym czasie, podczas gotowania zupy, pokrój pomidora na małe kawałki. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora, polewając go przez krótki czas wrzącą wodą.
przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj. Posiekaj warzywa średniej wielkości. W tym przepisie z ziół użyto zielonej cebuli i pietruszki.

po 10 minutach rozpal ogień do maksimum. Wyślij pomidora i czosnek na patelnię. Następnie dodaj większość boczku (zostaw trochę do podania) i liść laurowy. Wymieszaj i posmakuj soli, w razie potrzeby dodaj sól.
gotuj zupę przez kilka sekund. Dodaj zielenie, zdejmij z ognia. Pod zamkniętą pokrywką pozostaw zupę na chwilę.
wlej zupę na talerz, dodaj kilka kawałków pozostałego boczku i posyp ziele angielskie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g

Podobne przepisy