skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę Ludmiła z szynką i grzybami? Przygotowanie takiej sałatki wcale nie jest trudne:
1. Cebulę podsmażyć lekko w oleju roślinnym, ostudzić, wymieszać z marynowanymi grzybami.
2. Pokrój szynkę w kostkę.
3. Podobnie jak szynka, pokrój świeże ogórki.
4. Drobno posiekaj zieloną cebulę.
5. Na grubej tarce zetrzyj jajka ugotowane na twardo.
6. W salaterce ułożyć dolną warstwę startych jajek wymieszanych z majonezem.
7. Następną warstwą połóż posiekaną zieloną cebulę (zostaw trochę do dekoracji), lekko posmaruj majonezem.
8. Trzecia warstwa to grzyby ze smażoną cebulą.
9. Następnie włóż ogórki i majonez.
10. Ostatnią warstwą jest szynka, posmaruj ją również majonezem.
11. Schłodzić sałatkę w lodówce przez godzinę. W tym czasie stanie się trochę gęstszy.
12. Odwróć miskę sałatkową na szerokie danie świąteczne, lekko ją postukaj. Usuń salaterkę i udekoruj gotową sałatkę żurawiną i zieloną cebulą.
sałatka jest gotowa do podania.
Wesołych Świąt!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g