Sałatka Ludmiła z szynką i pieczarkami

świąteczna jasna i piękna warstwowa sałatka o świeżym smaku! Bardzo smaczna, delikatna i świeża, dzięki ogórkom, sałatka. Spróbuj! Goście i krewni muszą pokochać jego niezwykły smak!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 63 % 15 g
węglowodany 8 % 2 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

jak zrobić sałatkę Ludmiła z szynką i grzybami? Przygotowanie takiej sałatki wcale nie jest trudne:

1. Cebulę podsmażyć lekko w oleju roślinnym, ostudzić, wymieszać z marynowanymi grzybami.
2. Pokrój szynkę w kostkę.
3. Podobnie jak szynka, pokrój świeże ogórki.
4. Drobno posiekaj zieloną cebulę.
5. Na grubej tarce zetrzyj jajka ugotowane na twardo.
6. W salaterce ułożyć dolną warstwę startych jajek wymieszanych z majonezem.
7. Następną warstwą połóż posiekaną zieloną cebulę (zostaw trochę do dekoracji), lekko posmaruj majonezem.
8. Trzecia warstwa to grzyby ze smażoną cebulą.
9. Następnie włóż ogórki i majonez.
10. Ostatnią warstwą jest szynka, posmaruj ją również majonezem.
11. Schłodzić sałatkę w lodówce przez godzinę. W tym czasie stanie się trochę gęstszy.
12. Odwróć miskę sałatkową na szerokie danie świąteczne, lekko ją postukaj. Usuń salaterkę i udekoruj gotową sałatkę żurawiną i zieloną cebulą.

sałatka jest gotowa do podania.

Wesołych Świąt!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy