domowa kiełbasa z kaszą gryczaną

Przygotowanie tej kiełbasy jest proste - spróbuj I ty! Domowa kiełbasa to pyszny przysmak.
RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 56 % 31 g
węglowodany 22 % 12 g
423 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy niezbędne produkty, zgodnie z przepisem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj kaszę. Usuń skórę ze smalcu, zagotuj ją (skórę). Następnie-drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podobnie posiekaj trochę zamrożone (aby ułatwić siekanie) mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób to samo ze smalcem. Bardzo drobno 3*3 mm

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czosnek. Połącz wszystko Plus przyprawy. Posolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli kupiłeś oczyszczone gotowe jelita zwane "czereśniami"w supermarkecie, to jeśli czereśnia jest pokryta solą, dokładnie je spłucz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciągnij nóż i ruszt z maszynki do mięsa. Włóż dyszę do kiełbasy. Naciąga się na nią jak Pończocha, umyta skorupa. Zawiąż końcówkę skorupy ostrą nicią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij czerewę (skorupę) mięsem mielonym, wypychając ją ślimakiem maszynki do mięsa. Nie wypełniaj mocno Sznurka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiąż końce kiełbas w pierścień. Nakłuć igłą półprodukt kiełbasy, aby podczas gotowania swobodnie wydostało się rozszerzone powietrze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj wodę w dużym garnku. Nie musisz solić. Zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie. Gotuj przez 35 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podsmaż kiełbasę przed zjedzeniem. Pyszne domowe kiełbaski są zimne i gorące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy