skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy niezbędne produkty, zgodnie z przepisem
Krok 2:
Ugotuj kaszę. Usuń skórę ze smalcu, zagotuj ją (skórę). Następnie-drobno posiekaj.
Krok 3:
Podobnie posiekaj trochę zamrożone (aby ułatwić siekanie) mięso.
Krok 4:
Zrób to samo ze smalcem. Bardzo drobno 3*3 mm
Krok 5:
Posiekaj czosnek. Połącz wszystko Plus przyprawy. Posolić.
Krok 6:
Jeśli kupiłeś oczyszczone gotowe jelita zwane "czereśniami"w supermarkecie, to jeśli czereśnia jest pokryta solą, dokładnie je spłucz.
Krok 7:
Wyciągnij nóż i ruszt z maszynki do mięsa. Włóż dyszę do kiełbasy. Naciąga się na nią jak Pończocha, umyta skorupa. Zawiąż końcówkę skorupy ostrą nicią.
Krok 8:
Napełnij czerewę (skorupę) mięsem mielonym, wypychając ją ślimakiem maszynki do mięsa. Nie wypełniaj mocno Sznurka.
Krok 9:
Zawiąż końce kiełbas w pierścień. Nakłuć igłą półprodukt kiełbasy, aby podczas gotowania swobodnie wydostało się rozszerzone powietrze.
Krok 10:
Zagotuj wodę w dużym garnku. Nie musisz solić. Zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie. Gotuj przez 35 minut.
Krok 11:
Podsmaż kiełbasę przed zjedzeniem. Pyszne domowe kiełbaski są zimne i gorące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g