skład / składniki
metoda gotowania
1. Upiecz bazę do tarty. Przesiej mąkę do głębokiej miski, wlej cukier i sól. Wymieszaj suche składniki.
2. Mrożone masło kroimy w drobną kostkę. Rozłóż masło na suchych składnikach, wcieraj w okruchy.
3. Włóż żółtko do miski, wlej tutaj określoną ilość zimnej wody, ubij widelcem. Wlej powstałą mieszaninę do okruchów. Zagniatamy plastikowe ciasto.
4. Ciasto rozprowadzamy w odpowiedniej formie, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym. Rozprowadzamy równą warstwą. Tworzymy bok. Na całej powierzchni podstawy wykonujemy nakłucia widelcem. Przykryj podstawę folią spożywczą, Wyślij do lodówki na godzinę.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz w nim podstawę przez 25 minut, aż stanie się złotobrązowa.
6. Wyjmij formę z podstawą z piekarnika, pozostaw na chwilę.
7. Wlej suchy krem do ciasta do rondla i wlej 1/3 części zimnego mleka. Mieszaj, aż będzie gładka. Masa powinna być wolna od grudek.
8. Pozostałe 2/3 części mleka wlać do małego rondla. Wysyłamy do ognia i doprowadzamy do wrzenia. Wlej wrzące mleko do rondla z wcześniej przygotowaną mieszanką.
9. Wysyłamy patelnię do ognia i doprowadzamy krem do wrzenia. Następnie schłodź krem i ubij go na ciepło mikserem, aż będzie puszysty. Rozłóż krem na podstawie. Wyrównujemy.
10. Truskawki, maliny, jeżyny i jagody umyć, delikatnie wysuszyć. Pokrój truskawki na cienkie plasterki. Udekoruj ciasto jagodami i natychmiast podawaj.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal / 100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suchy krem do ciasta - 400 kcal / 100g