tarta ze świeżymi jagodami

Przygotuj świąteczną tartę na herbatę! Polizasz palce! Tarta z owocami i suchym kremem może być podawana jako uczta na specjalną okazję lub po prostu na herbatę w dni powszednie. Baza jest piaszczysta, ma delikatny smak. Krem jest przewiewny, umiarkowanie słodki. Owoce jagody mogą być używane absolutnie dowolne. Wygodnie jest dostosować się do sezonu. Szczególnie smaczne z malinami i truskawkami, a jagody i jeżyny nadają przysmakowi szczególnego uroku. Podstawę piecze się osobno, dopiero potem wypełnia się delikatnym kremem powietrznym i owocami.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 57 % 25 g
245 kcal
IG: 16 / 8 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Upiecz bazę do tarty. Przesiej mąkę do głębokiej miski, wlej cukier i sól. Wymieszaj suche składniki.

2. Mrożone masło kroimy w drobną kostkę. Rozłóż masło na suchych składnikach, wcieraj w okruchy.

3. Włóż żółtko do miski, wlej tutaj określoną ilość zimnej wody, ubij widelcem. Wlej powstałą mieszaninę do okruchów. Zagniatamy plastikowe ciasto.

4. Ciasto rozprowadzamy w odpowiedniej formie, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym. Rozprowadzamy równą warstwą. Tworzymy bok. Na całej powierzchni podstawy wykonujemy nakłucia widelcem. Przykryj podstawę folią spożywczą, Wyślij do lodówki na godzinę.

5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz w nim podstawę przez 25 minut, aż stanie się złotobrązowa.

6. Wyjmij formę z podstawą z piekarnika, pozostaw na chwilę.

7. Wlej suchy krem do ciasta do rondla i wlej 1/3 części zimnego mleka. Mieszaj, aż będzie gładka. Masa powinna być wolna od grudek.

8. Pozostałe 2/3 części mleka wlać do małego rondla. Wysyłamy do ognia i doprowadzamy do wrzenia. Wlej wrzące mleko do rondla z wcześniej przygotowaną mieszanką.

9. Wysyłamy patelnię do ognia i doprowadzamy krem do wrzenia. Następnie schłodź krem i ubij go na ciepło mikserem, aż będzie puszysty. Rozłóż krem na podstawie. Wyrównujemy.

10. Truskawki, maliny, jeżyny i jagody umyć, delikatnie wysuszyć. Pokrój truskawki na cienkie plasterki. Udekoruj ciasto jagodami i natychmiast podawaj.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal / 100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suchy krem do ciasta - 400   kcal / 100g

Podobne przepisy