zupa puree z porów

najdelikatniejsza zupa z puree z porów! Danie dla smakoszy! Danie ma delikatny, delikatny smak, zupa puree ma przyjemny kremowy kolor z zielonkawym odcieniem i aksamitną konsystencję. Aby zupa puree była smaczna i miała przyjemną gęstość, musisz wziąć ziemniaki kruchych odmian.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 42 % 8 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj żywność potrzebną do przygotowania puree z zupy porowej. Będziesz potrzebował porów, ziemniaków, śmietany, wody, soli, czarnego pieprzu i masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij twardą zieloną część porów, użyjemy tylko białej części porów. Usuń również & quot; spód & quot; (mała część u podstawy). Po nacięciu wzdłuż podziel pory na pojedyncze liście i dokładnie spłucz. Mycie porów należy traktować bardzo odpowiedzialnie, ponieważ między liśćmi często podstępnie "chowają się & quot; ziemia i piasek. Umyte pory pokroić w półpierścienie lub pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni lub patelni z grubym dnem rozpuść masło. Ułóż posiekane pory i mieszając, smaż je na średnim ogniu, aż będą miękkie. Nie ma potrzeby brązowienia cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki dokładnie opłucz i obierz. Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i dodać do garnka do porów. Wlej wodę. Ilość wody jest przybliżona. Skoncentruj się na tym, co woda powinna pokrywać ziemniaki. Dodaj sól, czarny pieprz i po ugotowaniu gotuj przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę (ja użyłam 10%), podgrzej zawartość garnka prawie do wrzenia i zdejmij z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij gotowe produkty za pomocą blendera zanurzeniowego, aż uzyskasz gładką, gładką masę. Natychmiast po ugotowaniu podawaj gotową zupę puree z porów. Podczas serwowania każdą porcję posypać pokrojoną w drobną kostkę słodką papryką, posypać posiekanymi ziołami i startą gałką muszkatołową.

bardzo ważne jest dokładne spłukanie porów, aby uniknąć ewentualnego dostania się piasku do naczynia.
zamiast wody możesz dodać bulion warzywny do puree z zupy. Danie stanie się bogatsze i bogatsze w smaku.
masło powinno być naturalne, jak najświeższe i najwyższej jakości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy