skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Waga obranych ziemniaków powinna wynosić co najmniej 500 g, więc weź je z marginesem. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku.
Krok 2:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Włóż ziemniaki do wrzącej osolonej wody i gotuj do miękkości, około 20 minut. Dokładny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaków i wielkości kawałków.
Krok 4:
Odcedź gotowe ziemniaki i zetrzyj je tłuczkiem, dodając kawałek masła. Puree lekko schłodzić, aby po dodaniu jajka nie zsiadło.
Krok 5:
Dodaj jajko, sól i pieprz do tłuczonych ziemniaków. Dokładnie wymieszaj. Jeśli wydaje ci się, że jedno jajko to za mało, możesz dodać kolejne.
Krok 6:
Dodaj mąkę i ponownie dobrze wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Masa natychmiast zgęstnieje.
Krok 7:
Przenieś tłuczone ziemniaki do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia i spłaszcz.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że jest smaczny, naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego i dobrze się topi. Odpowiedni jest zwykły ser, taki jak Rosyjski, Gouda lub mozzarella, suluguni itp.
Krok 9:
Posyp puree ziemniaczane startym serem i spłaszcz. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz przez 15-20 minut, aż ser się stopi. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Ale uważaj, aby ser się nie przypalił. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g