Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa w piekarniku

można podawać w porcjach na świątecznym stole! Bezmięsna zapiekanka ziemniaczana w piekarniku pod chrupiącą skórką serową to wspaniały dodatek, który pasuje do każdego mięsa, drobiu lub ryb. Jest dobry z sałatkami, rozsolami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 59 % 16 g
137 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Waga obranych ziemniaków powinna wynosić co najmniej 500 g, więc weź je z marginesem. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ziemniaki do wrzącej osolonej wody i gotuj do miękkości, około 20 minut. Dokładny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaków i wielkości kawałków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź gotowe ziemniaki i zetrzyj je tłuczkiem, dodając kawałek masła. Puree lekko schłodzić, aby po dodaniu jajka nie zsiadło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko, sól i pieprz do tłuczonych ziemniaków. Dokładnie wymieszaj. Jeśli wydaje ci się, że jedno jajko to za mało, możesz dodać kolejne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i ponownie dobrze wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Masa natychmiast zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś tłuczone ziemniaki do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia i spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że jest smaczny, naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego i dobrze się topi. Odpowiedni jest zwykły ser, taki jak Rosyjski, Gouda lub mozzarella, suluguni itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp puree ziemniaczane startym serem i spłaszcz. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz przez 15-20 minut, aż ser się stopi. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Ale uważaj, aby ser się nie przypalił. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy