puree grochowe z wędzonkami

pyszny obiad nie jest trudny do przygotowania. Spróbuj! Idealne połączenie wędzonego mięsa i groszku. Obfite danie z pewnością docenią Twoi krewni. Uwielbiam puree z groszku za delikatny smak i pikantny aromat wędzonych i przyprawowych potraw. Bez wątpienia ugotuj to pyszne danie!
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 41 % 9 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 20 min

1. Groszek dobrze umyć i namoczyć w wodzie przez 3-5 godzin, a następnie dokładnie spłukać.
2. Gotuj groszek w przefiltrowanej wodzie przez 40-60 minut. Przed końcem gotowania nie zapomnij dodać soli.
3. Pokrój wędzony mostek w kostkę.
4. Cebulę umyć i drobno posiekać.
5. Wlej trochę warzywnego Mala na patelnię, podgrzej, dodaj bazylię i paprykę. Lekko podsmaż cebulę, dodaj wędzony mostek i smaż, aż cebula będzie miała złotą skórkę.
6. Zmiel gotowy groszek blenderem, dodaj masło i wymieszaj.
7. Podawaj gotowe puree ze smażonym boczkiem wieprzowym i posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy