puree grochowe z wędzonkami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Groszek dobrze umyć i namoczyć w wodzie przez 3-5 godzin, a następnie dokładnie spłukać.
2. Gotuj groszek w przefiltrowanej wodzie przez 40-60 minut. Przed końcem gotowania nie zapomnij dodać soli.
3. Pokrój wędzony mostek w kostkę.
4. Cebulę umyć i drobno posiekać.
5. Wlej trochę warzywnego Mala na patelnię, podgrzej, dodaj bazylię i paprykę. Lekko podsmaż cebulę, dodaj wędzony mostek i smaż, aż cebula będzie miała złotą skórkę.
6. Zmiel gotowy groszek blenderem, dodaj masło i wymieszaj.
7. Podawaj gotowe puree ze smażonym boczkiem wieprzowym i posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g