skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Filet z kurczaka gotować we wrzącej wodzie, z dodatkiem niewielkiej ilości soli, przez 20-30 minut. Następnie ostudź mięso. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i napełnij je zimną wodą, aby szybciej ostygły. Weź twardy ser, aby dobrze się zetrzeć. Otwórz słoik ananasów i spuść z nich płyn.
Krok 2:
Pokrój Schłodzone mięso z kurczaka w drobną kostkę.
Krok 3:
Rozłóż sałatkę warstwami. Można to zrobić we wspólnej salaterce lub przygotować do porcji. Umieść pierścień do formowania porcji na przygotowanym talerzu i połóż pokrojone mięso z kurczaka na dnie. Dociśnij go lekko dłonią lub łyżką. Posmaruj warstwę odrobiną majonezu.
Krok 4:
Ugotowane jajka obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Ułóż starte jajka w następnej warstwie. Posmaruj tę warstwę również odrobiną majonezu.
Krok 6:
Ananasy w puszkach pokrój w drobną kostkę. Nawet jeśli ananasy były w kawałkach w słoiku, pokrój je jeszcze trochę mniejsze. Ułóż pokrojone ananasy w następnej warstwie, na startych jajach. Posmaruj tę warstwę majonezem, ponieważ same ananasy są dość soczyste.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jak łatwo zetrzeć ser? Aby łatwiej było zetrzeć ser, można go lekko zamrozić. Posyp startym serem ostatnią warstwę.
Krok 8:
Wyjmij sałatkę z formy i schłodź trochę w lodówce przed podaniem.
Krok 9:
Gotową sałatkę przed podaniem można trochę posypać posiekanymi ziołami. Sałatka jest bardzo lekka, smaczna i satysfakcjonująca. Smacznego!
każda sałatka z kurczakiem jest zawsze bardzo poszukiwana i popularna na świątecznym stole. Ale jeśli dodasz do niego niewielką ilość ananasów, bardzo korzystnie podkreśli to jego smak.
przygotuj tę sałatkę dla swojej rodziny i gości. Bardzo smaczne!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g