Libia z polędwicy wołowej

będziesz miał ochotę ugotować to ponownie! Najbardziej domowe jedzenie.
IrinaslavgorodskayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 20 % 7 g
218 kcal
IG: 25 / 25 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

dla liebge bierzemy młodą wołowinę. Myjemy w wodzie, oczyszczamy z folii i kroimy w średniej wielkości kostki — półtora centymetra.
włóż wołowinę do głębokiego kotła i napełnij wodą — powinna całkowicie pokryć kawałki. Podpalamy. Usuń piankę z gotującego się bulionu. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
podczas gotowania mięsa obierz cebulę, pokrój ją na pół pierścienia i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
- mięso uwielbia cebulę, więc nie możesz się ograniczać. Doświadczone gospodynie domowe, po ugotowaniu mięsa, natychmiast zaczynają przygotowywać przystawkę.
W przypadku makaronu bierzemy kaszę kukurydzianą (czasami zastępuje się ją kaszą jaglaną) i zaopatrujemy się w patelnię z grubym dnem — więc się nie przypali. Myjemy kukurydzę i wlewamy do wrzącej wody. Mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy kasza kukurydziana się zagotuje, dodaj do niej semolinę, nie przestając mieszać. Gotuj przez dwie do trzech minut. Sama pasta zaczyna odrywać się od ścianek patelni, co oznacza, że jest gotowa-wyłącz ogień. Powstałą masę rozprowadzamy w formie z wysokimi bokami, wierzch smarujemy masłem. Pozostaw do zamrożenia na około godzinę. Nie trzeba wkładać do lodówki. Przed podaniem pokrój makaron na plasterki jak chleb. Wracamy do pieca. Na samym końcu gotowania wołowinę należy posolić i poczekać, aż woda wyparuje.
dodaj pokrojone warzywa do mięsa, zalej olejem roślinnym. Smażyć, aż cebula nabierze złotego karmelowego koloru, a płyn w rondlu będzie przypominał gęsty sos. Do mięsa można dodać śmietanę lub mąkę. Libje podaje się z makaronem pokrojonym na porcje, domowym serem i świeżymi warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy