skład / składniki
metoda gotowania
dla liebge bierzemy młodą wołowinę. Myjemy w wodzie, oczyszczamy z folii i kroimy w średniej wielkości kostki — półtora centymetra.
włóż wołowinę do głębokiego kotła i napełnij wodą — powinna całkowicie pokryć kawałki. Podpalamy. Usuń piankę z gotującego się bulionu. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
podczas gotowania mięsa obierz cebulę, pokrój ją na pół pierścienia i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
- mięso uwielbia cebulę, więc nie możesz się ograniczać. Doświadczone gospodynie domowe, po ugotowaniu mięsa, natychmiast zaczynają przygotowywać przystawkę.
W przypadku makaronu bierzemy kaszę kukurydzianą (czasami zastępuje się ją kaszą jaglaną) i zaopatrujemy się w patelnię z grubym dnem — więc się nie przypali. Myjemy kukurydzę i wlewamy do wrzącej wody. Mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy kasza kukurydziana się zagotuje, dodaj do niej semolinę, nie przestając mieszać. Gotuj przez dwie do trzech minut. Sama pasta zaczyna odrywać się od ścianek patelni, co oznacza, że jest gotowa-wyłącz ogień. Powstałą masę rozprowadzamy w formie z wysokimi bokami, wierzch smarujemy masłem. Pozostaw do zamrożenia na około godzinę. Nie trzeba wkładać do lodówki. Przed podaniem pokrój makaron na plasterki jak chleb. Wracamy do pieca. Na samym końcu gotowania wołowinę należy posolić i poczekać, aż woda wyparuje.
dodaj pokrojone warzywa do mięsa, zalej olejem roślinnym. Smażyć, aż cebula nabierze złotego karmelowego koloru, a płyn w rondlu będzie przypominał gęsty sos. Do mięsa można dodać śmietanę lub mąkę. Libje podaje się z makaronem pokrojonym na porcje, domowym serem i świeżymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g