skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z klopsikami i fasolą w puszkach, potrzebujemy: wody lub gotowego bulionu (mam wołowinę), fasoli w puszkach we własnym soku, ziemniaków, moruov, kopru i liści laurowych.
Krok 2:
Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Można spłukać wodą, aby usunąć resztki lepkiego soku z fasoli.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Włóż ziemniaki, liście laurowe do rondla, wlej wodę lub bulion. Postaw patelnię na ogniu, zagotuj. Gotuj, mieszając, około 10 minut.
Krok 5:
W międzyczasie obierz i zetrzyj marchewki na grubej lub średniej tarce.
Krok 6:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 7:
Klopsiki. Aby zrobić klopsiki, potrzebujemy: mielonej wołowiny (mam chudą wołowinę, ale możesz też zmieszać lub kurczaka), mielonego czarnego pieprzu i soli.
Krok 8:
Dodaj sól i pieprz do mięsa mielonego i zagniataj do uzyskania gładkości.
Krok 9:
Uformuj małe, identyczne klopsiki z mięsa mielonego, nieco mniejsze niż orzech włoski.
Krok 10:
Dodaj startą marchewkę i klopsiki do gotującego się bulionu. Mieszając, gotuj zupę przez około 10 minut, od czasu do czasu usuwając pianę.
Krok 11:
Włóż fasolę w puszkach i koperek do zupy. Ponownie zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty.
Krok 12:
Pozostaw zupę na 5 minut i wlej do talerzy. Smacznego!
aby zupa była jeszcze bardziej satysfakcjonująca, możesz dodać do niej płatki zbożowe, na przykład ryż lub mały makaron, taki jak gwiazdki. Okaże się bardzo smaczny.
zupa z klopsików to ulubione pierwsze danie wielu ludzi. Jest bardzo lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. I bardzo przypomina smak samego dzieciństwa. Na przykład moja mama ciągle gotowała go jako dziecko, a teraz czasami gotuje. Tylko mięso mielone nie jest używane w sklepie, ale domowej roboty, z pulpy wołowej. Nawiasem mówiąc, proces gotowania można przyspieszyć, gotując klopsiki z wyprzedzeniem, a następnie zamrażając.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g