Zupa z klopsikami i fasolą konserwową

Prosta, niskotłuszczowa, ale sycąca zupa z prostych składników. Uwielbiam takie proste zupy bez smażenia, oleju roślinnego i nadmiaru tłuszczu. Chociaż w razie potrzeby marchewki można smażyć na patelni. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekaną cebulę. Mięso mielone na klopsiki zrobi każdy, ale ja najbardziej lubię chude z chudej wołowiny. Z tego powodu zawartość kalorii w naczyniu jest znacznie zmniejszona.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
57 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z klopsikami i fasolą w puszkach, potrzebujemy: wody lub gotowego bulionu (mam wołowinę), fasoli w puszkach we własnym soku, ziemniaków, moruov, kopru i liści laurowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Można spłukać wodą, aby usunąć resztki lepkiego soku z fasoli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ziemniaki, liście laurowe do rondla, wlej wodę lub bulion. Postaw patelnię na ogniu, zagotuj. Gotuj, mieszając, około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie obierz i zetrzyj marchewki na grubej lub średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Klopsiki. Aby zrobić klopsiki, potrzebujemy: mielonej wołowiny (mam chudą wołowinę, ale możesz też zmieszać lub kurczaka), mielonego czarnego pieprzu i soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól i pieprz do mięsa mielonego i zagniataj do uzyskania gładkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj małe, identyczne klopsiki z mięsa mielonego, nieco mniejsze niż orzech włoski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj startą marchewkę i klopsiki do gotującego się bulionu. Mieszając, gotuj zupę przez około 10 minut, od czasu do czasu usuwając pianę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż fasolę w puszkach i koperek do zupy. Ponownie zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw zupę na 5 minut i wlej do talerzy. Smacznego!

aby zupa była jeszcze bardziej satysfakcjonująca, możesz dodać do niej płatki zbożowe, na przykład ryż lub mały makaron, taki jak gwiazdki. Okaże się bardzo smaczny.

zupa z klopsików to ulubione pierwsze danie wielu ludzi. Jest bardzo lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. I bardzo przypomina smak samego dzieciństwa. Na przykład moja mama ciągle gotowała go jako dziecko, a teraz czasami gotuje. Tylko mięso mielone nie jest używane w sklepie, ale domowej roboty, z pulpy wołowej. Nawiasem mówiąc, proces gotowania można przyspieszyć, gotując klopsiki z wyprzedzeniem, a następnie zamrażając.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy