pierogi z ciasta kefirowego z cebulą i ziemniakami

bujne, cienkie, niesamowicie pyszne pierogi! Pierogi zawsze gotowano w domu ze zwykłego ciasta, które składało się z mąki, wody i jajek. Tutaj zobaczyłem kulinarny przepis na pierogi na kefirze. Okazało się nawet bardzo smaczne. Radzę więc przygotować takie pierogi.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 74 % 26 g
162 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

na początek zagnieść ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę. Dodaj do niego kefir. Wymieszać. Rozbij jajka na ciasto. Sól i dodaj trochę sody. Przykryj patelnię z ciastem serwetką i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać nadzienie do pierogów. Ugotujmy razem pierogi z ziemniakami. Aby to zrobić, obierz ziemniaki i ugotuj je. Pamiętaj, jak do tłuczonych ziemniaków. Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Smażyć na oleju roślinnym na patelni. Wymieszaj z ziemniakami. Sól i pieprz do smaku. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj go w cienką warstwę. Wytnij koła. Włóż do niego mielone ziemniaki. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Na stole pierogi należy podawać na gorąco, skropione masłem stopionym w łaźni wodnej. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy