ciasto ziemniaczane z mięsem mielonym w piekarniku

przepyszne i łatwe do zrobienia ciasto! Świetnie na obiad! Ciasto ziemniaczane z mięsem mielonym w piekarniku to świetny sposób na przygotowanie nie tylko smacznego, ale także pięknego Dania, gdy w lodówce pozostało minimum produktów. Klasyczne połączenie ziemniaków i mięsa mielonego jest idealnie uzupełnione serem i pysznym nadzieniem.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 28 % 5 g
114 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

ciasto z mięsem mielonym i ziemniakami może zapewnić pełny obiad - zawiera już zarówno danie główne, jak i przystawkę. Ponadto jest to świetny sposób na użycie puree, jeśli przypadkowo pozostało w lodówce od wczoraj. Jeśli nie ma tłuczonych ziemniaków, gotuj ziemniaki (wcześniej obrane i pokrojone w kostkę) w osolonej wodzie do miękkości.

ugniataj ziemniaki w puree, dodając do nich jedno jajko i masło. Dodaj mąkę do tłuczonych ziemniaków i zagniataj ciasto widelcem. W razie potrzeby możesz użyć miksera z nasadkami do mieszania ciasta.

ciasto powinno być dość gęste. Przenosimy go do formy, w której przygotujemy ciasto. Wyrównaj i uformuj boki na obwodzie. Jest to konieczne dla dobrego wyglądu i aby nadzienie pozostało w środku. Wysyłamy formę z ciastem do lodówki i przystępujemy do przygotowania składnika mięsnego.

obierz cebulę, umyj i drobno pokrój (w kostkę lub paski). Smażyć w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Który tylko cebula lekko zmięknie i nabierze złotego odcienia, dodaj mięso mielone. W razie potrzeby możesz użyć mięsa mielonego z dowolnego rodzaju mięsa. Zagnieść mięso mielone szpatułką, aby kawałki były jak najmniejsze, dodać sól i mielony pieprz.

pokrój pomidora na pierścienie lub półpierścienie, jak wygodnie. Wyjmujemy półfabrykat z ciastem z lodówki, układamy warstwę pomidora, mielone mięso na wierzchu. Wyrównaj, aby góra była piękna.

aby wypełnić ciasto, połącz śmietanę, koncentrat pomidorowy (możesz wziąć sos) i dwa jajka w filiżance. W razie potrzeby dodaj sól lub inne ulubione przyprawy. Ciasto podlewamy tak, aby było równomiernie namoczone, nie pozostawiając suchych obszarów.

wyślij formę do piekarnika (180 stopni) na 40-45 minut. 5 minut przed gotowością wyjmujemy, posypujemy grubą warstwą sera startego na grubej tarce i wysyłamy do piekarnika, aby uzyskać złotą skórkę.

Udekoruj gotowe ciasto gałązką rozmarynu i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy