skład / składniki
metoda gotowania
ciasto z mięsem mielonym i ziemniakami może zapewnić pełny obiad - zawiera już zarówno danie główne, jak i przystawkę. Ponadto jest to świetny sposób na użycie puree, jeśli przypadkowo pozostało w lodówce od wczoraj. Jeśli nie ma tłuczonych ziemniaków, gotuj ziemniaki (wcześniej obrane i pokrojone w kostkę) w osolonej wodzie do miękkości.
ugniataj ziemniaki w puree, dodając do nich jedno jajko i masło. Dodaj mąkę do tłuczonych ziemniaków i zagniataj ciasto widelcem. W razie potrzeby możesz użyć miksera z nasadkami do mieszania ciasta.
ciasto powinno być dość gęste. Przenosimy go do formy, w której przygotujemy ciasto. Wyrównaj i uformuj boki na obwodzie. Jest to konieczne dla dobrego wyglądu i aby nadzienie pozostało w środku. Wysyłamy formę z ciastem do lodówki i przystępujemy do przygotowania składnika mięsnego.
obierz cebulę, umyj i drobno pokrój (w kostkę lub paski). Smażyć w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Który tylko cebula lekko zmięknie i nabierze złotego odcienia, dodaj mięso mielone. W razie potrzeby możesz użyć mięsa mielonego z dowolnego rodzaju mięsa. Zagnieść mięso mielone szpatułką, aby kawałki były jak najmniejsze, dodać sól i mielony pieprz.
pokrój pomidora na pierścienie lub półpierścienie, jak wygodnie. Wyjmujemy półfabrykat z ciastem z lodówki, układamy warstwę pomidora, mielone mięso na wierzchu. Wyrównaj, aby góra była piękna.
aby wypełnić ciasto, połącz śmietanę, koncentrat pomidorowy (możesz wziąć sos) i dwa jajka w filiżance. W razie potrzeby dodaj sól lub inne ulubione przyprawy. Ciasto podlewamy tak, aby było równomiernie namoczone, nie pozostawiając suchych obszarów.
wyślij formę do piekarnika (180 stopni) na 40-45 minut. 5 minut przed gotowością wyjmujemy, posypujemy grubą warstwą sera startego na grubej tarce i wysyłamy do piekarnika, aby uzyskać złotą skórkę.
Udekoruj gotowe ciasto gałązką rozmarynu i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g