skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wołowina na barszcz powinna składać się nie tylko z mięsa, ale także z chrząszczy, a nawet ścięgien. Nie próbuj wyjmować tych ostatnich, ponieważ dają siłę bulionowi mięsnemu. Mięso gotujemy w jednym kawałku, aż zacznie odrywać się od kości. Gdy woda dobrze się zagotuje, dodaj sól. Następnie wyjmij ugotowane mięso z patelni, włóż do talerza i przykryj pokrywką.
pokrój buraki, marchew i kapustę w cienkie paski, pokrój cebulę i ziemniaki w kostkę. Najpierw zanurz ziemniaki w bulionie, a następnie kapustę. Buraki wysyłamy do ognia, aby usmażyć na maśle, po czym wkładamy tutaj pastę pomidorową i ocet. Pozwól mu się potować przez kolejne pięć minut. Oddzielnie od buraków na patelni na oleju smażyć cebulę i marchewkę, dodać pomidora. Smalec (lub boczek), pokrojony w małe kostki, również dobrze usmaż. W bulionie z prawie gotowymi ziemniakami i kapustą pomiń buraki i marchewkę z cebulą, przenieś boczek i mięso pokrojone na małe kawałki. Gdy Barszcz się zagotuje, wrzuć posiekany czosnek i pietruszkę do bulionu. Zdejmij z ognia, przykryj do połowy pokrywką i pozostaw w spokoju na pół godziny. Pampuszki podawane są do barszczu. Natychmiast ostrzegam, że to jedzenie jest bardzo wysokokaloryczne, więc dietetycy lepiej go nie próbować.
pampuszki: zagniatamy zwykłe ciasto drożdżowe, odstawiamy dwa razy, formujemy kulki, układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, odstawiamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. Gdy tylko dojrzewają pampuszki, polewa się je sosem czosnkowym.
sos czosnkowy: posiekaj czosnek, zmiel go solą i olejem roślinnym, a następnie rozcieńcz gorącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal / 100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal / 100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal / 100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g