lustro ciasto lukier czekoladowy

ciasta w połysku to nowoczesna moda. Przygotuj je w domu, przepis jest prosty! Prawdopodobnie wygląda na to, że lustrzany lukier do ciasta jest trudny do zrobienia! Zdarza się, że patrzysz, jak profesjonalista wylewa ciasto z jakiegoś niespotykanego wysokiego szkła z dziobkiem... Glazura mieni się i błyszczy. Wydaje się, że jest to coś eterycznego i nigdy nie można tego zrobić w domu. Okazało się, że wszystko jest prostsze niż się wydawało. Oto przepis! Również czekolada!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 75 % 43 g
276 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lukier

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 100 g wody do cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj i umieść na kuchence. Gotuj po gotowaniu przez 10 minut lub do temperatury 110 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kakao i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadzić do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj żelatynę i zamieszaj. Zdjąć z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lukier jest gotowy. Jeśli ma grudki, przepuść glazurę przez drobne sito. Glazurę można użyć natychmiast, ale lepiej pozostawić ją na jeden dzień w lodówce, przykrywając ją folią w kontakcie z powierzchnią. Temperatura robocza tej glazury wynosi 30 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Glazura

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś mleko skondensowane do szklanki do glazury.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I spuchnięta żelatyna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I czekolada.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej wodę do rondla.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj cukier.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I syrop inwertowany (lub syrop glukozowy). Wymieszaj zawartość i umieść patelnię na kuchence, gotuj po gotowaniu przez 2 minuty lub do temperatury 103 stopni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj wrzący syrop do szklanki do czekolady ze skondensowanym mlekiem i żelatyną. Daj im trochę przyjaciół.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Uderz blenderem, aż będzie gładki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Lukier jest gotowy. Możesz teraz przykryć nim ciasto, chłodząc. I lepiej umieścić w lodówce na jeden dzień, przykrywając folią w kontakcie z powierzchnią. Temperatura robocza takiej glazury wynosi 32-35 stopni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby sprawdzić jakość lukru - zamroź łyżkę i zanurz ją w lukrze. Jak lukier wygląda na łyżce - tak będzie wyglądał na torcie. Przykryj okrągłe ciasto, wlewając lukier do środka. Jeśli ciasto jest kwadratowe lub prostokątne - pomóż lukierowi w rogach. Jeśli szkliwo zostanie zrobione szkiełkiem, jednym ruchem Usuń trochę długą szpatułką.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Taki jest błyszczący i piękny lustrzany lukier czekoladowy do ciast.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy