skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lukier
Krok 2:
Wlej cukier do rondla.
Krok 3:
Wlej 100 g wody do cukru.
Krok 4:
Wymieszaj i umieść na kuchence. Gotuj po gotowaniu przez 10 minut lub do temperatury 110 stopni.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj.
Krok 6:
Dodaj kakao i wymieszaj.
Krok 7:
Doprowadzić do wrzenia.
Krok 8:
Dodaj żelatynę i zamieszaj. Zdjąć z ognia.
Krok 9:
Lukier jest gotowy. Jeśli ma grudki, przepuść glazurę przez drobne sito. Glazurę można użyć natychmiast, ale lepiej pozostawić ją na jeden dzień w lodówce, przykrywając ją folią w kontakcie z powierzchnią. Temperatura robocza tej glazury wynosi 30 stopni.
Krok 10:
Glazura
Krok 11:
Przenieś mleko skondensowane do szklanki do glazury.
Krok 12:
I spuchnięta żelatyna.
Krok 13:
I czekolada.
Krok 14:
Wlej wodę do rondla.
Krok 15:
Dodaj cukier.
Krok 16:
I syrop inwertowany (lub syrop glukozowy). Wymieszaj zawartość i umieść patelnię na kuchence, gotuj po gotowaniu przez 2 minuty lub do temperatury 103 stopni.
Krok 17:
Dodaj wrzący syrop do szklanki do czekolady ze skondensowanym mlekiem i żelatyną. Daj im trochę przyjaciół.
Krok 18:
Uderz blenderem, aż będzie gładki.
Krok 19:
Lukier jest gotowy. Możesz teraz przykryć nim ciasto, chłodząc. I lepiej umieścić w lodówce na jeden dzień, przykrywając folią w kontakcie z powierzchnią. Temperatura robocza takiej glazury wynosi 32-35 stopni.
Krok 20:
Aby sprawdzić jakość lukru - zamroź łyżkę i zanurz ją w lukrze. Jak lukier wygląda na łyżce - tak będzie wyglądał na torcie. Przykryj okrągłe ciasto, wlewając lukier do środka. Jeśli ciasto jest kwadratowe lub prostokątne - pomóż lukierowi w rogach. Jeśli szkliwo zostanie zrobione szkiełkiem, jednym ruchem Usuń trochę długą szpatułką.
Krok 21:
Taki jest błyszczący i piękny lustrzany lukier czekoladowy do ciast.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g