skład / składniki
metoda gotowania
w przypadku tradycyjnej zupy Uralskiej najlepiej użyć bulionu wołowego. Możesz wziąć gotowy lub ugotować go natychmiast przed przygotowaniem zupy. Napełnij mięso wodą, zagotuj i gotuj, aż mięso będzie gotowe (około 45 minut).
dobrze spłucz kiszoną kapustę bieżącą zimną wodą. Zupa nie potrzebuje zmętnienia i dodatkowego smaku z solanki. Wysyłamy kapustę do bulionu. W tym samym czasie wyjmujemy mięso, w przyszłości można go użyć do nadzienia naleśników lub innego przepisu. Na koniec możesz dodać mięso do zupy.
obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, umyj, osusz ręcznikiem. Ziemniaki kroimy na duże kawałki, wysyłamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Gdy tylko ziemniaki zostaną ugotowane, wyjmij je z bulionu na talerz do ostygnięcia.
ryż płuczemy kilka razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Jest to konieczne, aby zachować piękno bulionu. Dodaj do zupy, gdy kapusta jest już w pełni gotowa.
pokrój cebulę w małą kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni, wyślij tam warzywa i dobrze wymieszaj. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor cebuli i miękką marchewkę i dodać koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj, smaż przez kilka minut, zapobiegając przypaleniu.
Przenieś gotową pieczeń do garnka z zupą, zagotuj. Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem w puree i dodajemy do zupy. Na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką gotuj, aż ryż będzie ugotowany, okresowo sprawdzając, czy nie jest zbyt ugotowany.
kilka minut przed gotowaniem dodaj drobno posiekany koperek, liść laurowy, sól i mielony pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz. Gotową kapuśniak zostawiamy na 10-15 minut pod pokrywką do nasycenia.
kapuśniak należy podawać na gorąco, w razie potrzeby można uzupełnić gotowe danie kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g