kapuśniak po Uralsku

klasyczne danie kuchni rosyjskiej na stole! Kapuśniak po Uralsku to kolejna wersja tradycyjnego dania, które zajmie należne mu miejsce w rodzinnym menu. Bogaty bulion mięsny uzupełnia pikantny smak kiszonej kapusty, a niezbędne kalorie zapewniają płatki zbożowe i smażenie warzyw.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
46 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

w przypadku tradycyjnej zupy Uralskiej najlepiej użyć bulionu wołowego. Możesz wziąć gotowy lub ugotować go natychmiast przed przygotowaniem zupy. Napełnij mięso wodą, zagotuj i gotuj, aż mięso będzie gotowe (około 45 minut).

dobrze spłucz kiszoną kapustę bieżącą zimną wodą. Zupa nie potrzebuje zmętnienia i dodatkowego smaku z solanki. Wysyłamy kapustę do bulionu. W tym samym czasie wyjmujemy mięso, w przyszłości można go użyć do nadzienia naleśników lub innego przepisu. Na koniec możesz dodać mięso do zupy.

obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, umyj, osusz ręcznikiem. Ziemniaki kroimy na duże kawałki, wysyłamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Gdy tylko ziemniaki zostaną ugotowane, wyjmij je z bulionu na talerz do ostygnięcia.

ryż płuczemy kilka razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Jest to konieczne, aby zachować piękno bulionu. Dodaj do zupy, gdy kapusta jest już w pełni gotowa.

pokrój cebulę w małą kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni, wyślij tam warzywa i dobrze wymieszaj. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor cebuli i miękką marchewkę i dodać koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj, smaż przez kilka minut, zapobiegając przypaleniu.

Przenieś gotową pieczeń do garnka z zupą, zagotuj. Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem w puree i dodajemy do zupy. Na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką gotuj, aż ryż będzie ugotowany, okresowo sprawdzając, czy nie jest zbyt ugotowany.

kilka minut przed gotowaniem dodaj drobno posiekany koperek, liść laurowy, sól i mielony pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz. Gotową kapuśniak zostawiamy na 10-15 minut pod pokrywką do nasycenia.

kapuśniak należy podawać na gorąco, w razie potrzeby można uzupełnić gotowe danie kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy