Szczyp adygejski
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej mąkę na suchą patelnię (bez oleju!) i wysyłamy na ogień. Smażyć mieszając, aż mąka nabierze pięknego złotego odcienia.
2. Wlej smażoną mąkę do ciepłego bulionu, wymieszaj trzepaczką.
3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
4. Smażyć w bulionie z mąką, dodać kolendrę, czosnek w proszku, czerwoną mieloną paprykę i ostrą paprykę, sól do smaku, wymieszać, gotować do miękkości przez około 5 minut.
5. Ubij szczyptę blenderem, aż będzie gładka.
6. Rozgrzej olej roślinny na patelni, wlej czerwoną mieloną paprykę, trzymaj na ogniu przez minutę.
wsyp szczypcę do głębokiej miski, polej masłem pieprzowym na wierzch i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g