Szczyp adygejski

danie numer jeden kuchni Adyghe-niesamowicie pyszne! Szczypta Adyghe to gęsty sos na bulionie, zwykle podawany z mięsem. Pomimo pochodzenia etnicznego i starożytnych korzeni danie jest bardzo proste do przygotowania w domu, najważniejsze jest przestrzeganie zasad i wszystko się ułoży! Czerwone masło pieprzowe nie jest obowiązkowym elementem podczas serwowania, ale świetnie podkreśla smak potrawy.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 33 % 5 g
107 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Wlej mąkę na suchą patelnię (bez oleju!) i wysyłamy na ogień. Smażyć mieszając, aż mąka nabierze pięknego złotego odcienia.

2. Wlej smażoną mąkę do ciepłego bulionu, wymieszaj trzepaczką.

3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.

4. Smażyć w bulionie z mąką, dodać kolendrę, czosnek w proszku, czerwoną mieloną paprykę i ostrą paprykę, sól do smaku, wymieszać, gotować do miękkości przez około 5 minut.

5. Ubij szczyptę blenderem, aż będzie gładka.

6. Rozgrzej olej roślinny na patelni, wlej czerwoną mieloną paprykę, trzymaj na ogniu przez minutę.

wsyp szczypcę do głębokiej miski, polej masłem pieprzowym na wierzch i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy