zapiekanka z kaszy manny

danie z przedszkola-słodki smak beztroskiego dzieciństwa! Zapiekanka z kaszy manny to jedno z najcieplejszych i najmilszych wspomnień każdego dorosłego. Jest łatwy w przygotowaniu, w połączeniu z polewą ze skondensowanego mleka, dżemu, rozpuszczonej czekolady i wszelkich dodatków, które wystarczą na wyobraźnię i pragnienie. Idealny jako samodzielne danie lub jeśli konieczne jest przypadkowe pozbycie się resztek kaszy manny.
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 68 % 17 g
121 kcal
IG: 11 / 56 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

połącz mleko i wodę w rondlu z grubym dnem i podpal do wrzenia. Nie zaleca się oddalania się, przypadkowo uciekając, mleko sprawi wiele kłopotów z myciem płyty.

gdy tylko mleko i woda się zagotują, Ustaw intensywność ogrzewania na minimum i wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Gotuj owsiankę do miękkości (w przypadku kaszy manny czas gotowania wynosi 9 minut). Gdy tylko owsianka zacznie gęstnieć, dodaj cukier i wymieszaj, aby go równomiernie rozpuścić.

gotuj owsiankę do bardzo gęstego stanu, nigdy nie będziesz chciał jeść w ciepłej, lekko płynnej formie. Zdejmij patelnię z półfabrykatem do zapiekanki z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Możesz przyspieszyć ten proces, umieszczając patelnię na balkonie w zimnych porach roku lub zanurzając ją w pojemniku z lodowatą wodą.

podczas procesu chłodzenia włącz piekarnik o 180 stopni. Wbij jajko kurze w głęboki talerz i ubij trzepaczką lub mikserem. Wlej ubite jajko do ciepłej kaszy manny. Owsianka nie powinna być całkowicie zimna, wystarczy Temperatura, aby jajko się nie zsiadło. Mieszaj mieszaninę, aż będzie całkowicie jednorodna. Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością masła lub oleju roślinnego i posyp semoliną. "Francuska koszula" pozwoli zapiekance łatwo odejść od formy po ostygnięciu.

rozłóż masę semoliny w formie i wyrównaj jej powierzchnię łyżką. Smarujemy przyszłą zapiekankę warstwą śmietany i wysyłamy do piekarnika na 30 minut. Gdy tylko powierzchnia zostanie pokryta złotą skórką, przykryj zapiekankę folią, aby uniknąć przypalenia.

wyjmujemy formę z piekarnika, całkowicie schładzamy, a dopiero potem wyjmujemy z formy i kroimy na porcje.

Udekoruj do smaku, podawaj z dżemem lub innym słodkim dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy