skład / składniki
metoda gotowania
połącz mleko i wodę w rondlu z grubym dnem i podpal do wrzenia. Nie zaleca się oddalania się, przypadkowo uciekając, mleko sprawi wiele kłopotów z myciem płyty.
gdy tylko mleko i woda się zagotują, Ustaw intensywność ogrzewania na minimum i wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Gotuj owsiankę do miękkości (w przypadku kaszy manny czas gotowania wynosi 9 minut). Gdy tylko owsianka zacznie gęstnieć, dodaj cukier i wymieszaj, aby go równomiernie rozpuścić.
gotuj owsiankę do bardzo gęstego stanu, nigdy nie będziesz chciał jeść w ciepłej, lekko płynnej formie. Zdejmij patelnię z półfabrykatem do zapiekanki z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Możesz przyspieszyć ten proces, umieszczając patelnię na balkonie w zimnych porach roku lub zanurzając ją w pojemniku z lodowatą wodą.
podczas procesu chłodzenia włącz piekarnik o 180 stopni. Wbij jajko kurze w głęboki talerz i ubij trzepaczką lub mikserem. Wlej ubite jajko do ciepłej kaszy manny. Owsianka nie powinna być całkowicie zimna, wystarczy Temperatura, aby jajko się nie zsiadło. Mieszaj mieszaninę, aż będzie całkowicie jednorodna. Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością masła lub oleju roślinnego i posyp semoliną. "Francuska koszula" pozwoli zapiekance łatwo odejść od formy po ostygnięciu.
rozłóż masę semoliny w formie i wyrównaj jej powierzchnię łyżką. Smarujemy przyszłą zapiekankę warstwą śmietany i wysyłamy do piekarnika na 30 minut. Gdy tylko powierzchnia zostanie pokryta złotą skórką, przykryj zapiekankę folią, aby uniknąć przypalenia.
wyjmujemy formę z piekarnika, całkowicie schładzamy, a dopiero potem wyjmujemy z formy i kroimy na porcje.
Udekoruj do smaku, podawaj z dżemem lub innym słodkim dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g