Wegetariańska kapuśniak ze świeżej kapusty
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
zagotuj 1,5 l wody.
drobno posiekaj kapustę. Włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
w międzyczasie umytą i obraną marchewkę pokrój w drobną kostkę. Smażyć na oleju roślinnym, aż lekko się zrumieni, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, smaż wszystko razem przez minutę i zdejmij z ognia.
obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
w garnku z kapustą umieść marchewkę z pomidorem i ziemniakami.
sól, dodaj przyprawy do smaku, włóż liść laurowy, w razie potrzeby możesz dodać asafetydę. Gotuj kapuśniak przez około 20 minut na małym ogniu. Kryterium gotowości są miękkie ziemniaki.
świeża wegetariańska kapuśniak ze świeżej kapusty jest niesamowicie pyszna. Podawaj je ze świeżą śmietaną i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g