prosty dżem agrestowy na zimę

nie odmawiaj sobie przyjemności skosztowania niesamowitego deseru! Pyszny i aromatyczny, prosty dżem agrestowy! Aby zrobić piękny dżem agrestowy, weź niedojrzałe zielone jagody, wtedy kolor dżemu będzie po prostu niesamowity!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
200 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jagody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść jagody z kucyków. Najwygodniej jest to zrobić zwykłymi nożyczkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś agrest do głębokiego rondla i zalej wodą, aby całkowicie przykryła jagody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu jagód łyżką od czasu do czasu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mieszanina się zagotuje, wlej cukier do rondla i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie zagotuj, usuń pianę i wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy dżem jest chłodzony i można go wlać do słoików. Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszą konsystencję, jagody można zmielić przez sito.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy