prosty dżem agrestowy na zimę
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jagody.
Krok 2:
Oczyść jagody z kucyków. Najwygodniej jest to zrobić zwykłymi nożyczkami.
Krok 3:
Przenieś agrest do głębokiego rondla i zalej wodą, aby całkowicie przykryła jagody.
Krok 4:
Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu jagód łyżką od czasu do czasu.
Krok 5:
Gdy mieszanina się zagotuje, wlej cukier do rondla i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Ponownie zagotuj, usuń pianę i wyłącz ogień.
Krok 7:
Gotowy dżem jest chłodzony i można go wlać do słoików. Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszą konsystencję, jagody można zmielić przez sito.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g