skład / składniki
metoda gotowania
ta metoda solenia ogórków odnosi się do metod zimnych. Proces ten trwa nieco dłużej niż zwykle, ale ogórki są bardziej chrupiące i pachnące.
ogórki do solenia wybieramy małe i najlepiej tego samego rozmiaru - w tym przypadku będą równomiernie solone. Aby były chrupiące, wlej warzywa do miski i napełnij zimną wodą. Pozostaw je w wodzie na kilka godzin. W tym czasie ogórki są nasycone wodą i stają się bardziej napięte i nadają się do solenia.
następnie dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki ogórka po obu stronach. Jest to konieczne, aby były dobrze solone.
umieść czyste ogórki nasycone wodą na patelni o odpowiedniej wielkości. Konieczne jest, aby były ściśle ze sobą ułożone.
następnie obieramy czosnek i rozkładamy go na ząbki.
myjemy koperek. Napełnij zieleninę chłodną czystą wodą przez około 10 minut, a następnie połóż ją na ręczniku papierowym, aby wyschła.
koperek i czosnek rozprowadzamy na patelni na ogórkach.
wlej wodę do osobnego rondla, podpal i zagotuj. Następnie włóż sól i cukier do rondla i poczekaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Dobrze wszystko wymieszaj. Solanka do ogórków jest gotowa.
napełnij świeże, jeszcze gorące ogórki solankowe ułożone w rondlu. Solanka powinna całkowicie pokryć wszystkie warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw ogórki w tej pozycji na około 4 godziny. W tym czasie solanka w rondlu w końcu ostygnie, a ogórki zostaną solone.
następnie wyjmij pikle z patelni, połóż je na talerzu i podawaj. Możesz przechowywać takie ogórki bezpośrednio w rondlu, który są solone, ale już w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g