pikle w garnku

pyszne lekko solone ogórki - to bardzo proste! Pikle w garnku to prosty i łatwy sposób na zachwycenie bliskich domową marynatą. Ogórki przygotowane według tego przepisu są chrupiące i bardzo smaczne. Mogą być używane do sałatek, jako przekąska do różnych potraw lub po prostu spożywane w czystej postaci.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

ta metoda solenia ogórków odnosi się do metod zimnych. Proces ten trwa nieco dłużej niż zwykle, ale ogórki są bardziej chrupiące i pachnące.

ogórki do solenia wybieramy małe i najlepiej tego samego rozmiaru - w tym przypadku będą równomiernie solone. Aby były chrupiące, wlej warzywa do miski i napełnij zimną wodą. Pozostaw je w wodzie na kilka godzin. W tym czasie ogórki są nasycone wodą i stają się bardziej napięte i nadają się do solenia.

następnie dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki ogórka po obu stronach. Jest to konieczne, aby były dobrze solone.

umieść czyste ogórki nasycone wodą na patelni o odpowiedniej wielkości. Konieczne jest, aby były ściśle ze sobą ułożone.

następnie obieramy czosnek i rozkładamy go na ząbki.

myjemy koperek. Napełnij zieleninę chłodną czystą wodą przez około 10 minut, a następnie połóż ją na ręczniku papierowym, aby wyschła.

koperek i czosnek rozprowadzamy na patelni na ogórkach.

wlej wodę do osobnego rondla, podpal i zagotuj. Następnie włóż sól i cukier do rondla i poczekaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Dobrze wszystko wymieszaj. Solanka do ogórków jest gotowa.

napełnij świeże, jeszcze gorące ogórki solankowe ułożone w rondlu. Solanka powinna całkowicie pokryć wszystkie warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw ogórki w tej pozycji na około 4 godziny. W tym czasie solanka w rondlu w końcu ostygnie, a ogórki zostaną solone.

następnie wyjmij pikle z patelni, połóż je na talerzu i podawaj. Możesz przechowywać takie ogórki bezpośrednio w rondlu, który są solone, ale już w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy