skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj główny składnik naszego bimbru-gruszki. Powinny być bardzo dojrzałe, ale w żadnym wypadku nie zgniłe. Gruszki lepiej nie myć - na ich powierzchni żyje wiele mikroorganizmów powodujących fermentację. Jeśli gruszki są mocno zabrudzone, wytrzyj je suchą szmatką.
Krok 2:
Teraz, aby przygotować zacier, gruszki należy posiekać w dowolny dogodny sposób, usuwając wcześniej strąk nasienny. Zetrę gruszki na tarce, ale można je zmielić blenderem, a bardzo miękkie gruszki można rozgnieść tłuczkiem.
Krok 3:
Przygotuj pojemnik do gotowania zacieru, najlepiej o dużej objętości. Może być zarówno szklany, jak i plastikowy. Ułóż posiekane gruszki.
Krok 4:
Cukier (cały, bez jednej łyżki stołowej) rozcieńczyć ciepłą wodą. Dobrze wymieszaj. Woda powinna być żywa, w żadnym wypadku nie filtrowana - co ponownie przyczynia się do fermentacji. Temperatura wody nie przekracza 40 stopni, aby nie zabić drożdży.
Krok 5:
Wlej syrop do pojemnika fermentacyjnego.
Krok 6:
Rozbij drożdże na kawałki pozostałą łyżką cukru. Świeże drożdże można zastąpić specjalnymi winami lub wytrawnymi (10 g).
Krok 7:
Rozcieńczyć 100 ml ciepłej wody, poczekać, aż utworzy się Piankowa czapka i wlać do pozostałych składników.
Krok 8:
Wymieszaj wszystko. Zawartość zbiornika fermentacyjnego powinna być wypełniona nie więcej niż 2/3.
Krok 9:
Załóż jednorazową rękawicę na wierzch i odłóż w ciepłe miejsce. Nie dlatego, że musi być bardzo ciepły. Zwykłe warunki mieszkania 20-24 stopni są w porządku.
Krok 10:
Gdy rękawica się podniesie-rozpoczęła się fermentacja. Może trwać od 10 do 20 dni i kończy się, gdy rękawica zostanie opróżniona.
Krok 11:
Odcedź zacier. Aby uzyskać bardziej wyraźny smak gruszki, niektórzy zbierają ciasto w gazę i zawieszają je w pojemnikach bimbru, gdzie wlewa się zacier.
Krok 12:
Zmontuj bimber, jeśli twój model na to pozwala - podłącz węże zimną wodą, wlej zacier.
Krok 13:
Podpal urządzenie. Gdy temperatura na termometrze osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę, aby schłodzić produkt. Zbierz bimber do słoika dosłownie kropla po kropli. Bimber po pierwszej destylacji jest dość gotowy do użycia, ale ma wyraźny zapach bimbru, dlatego zalecam powtórzenie procedury destylacji, tylko wlanie powstałego bimbru rozcieńczonego do 20 stopni do bimbru. Aby to zrobić, litr bimbru należy rozcieńczyć 500 ml wody.
Krok 14:
Destylację przeprowadza się podobnie do pierwszej, ale pierwsze 100 ml i ostatnie 100 ml gotowego produktu wylewa się. Są to tak zwane głowy i ogony, które nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają dużą ilość olejów fuzlowych.
Krok 15:
Wlej gotowy bimber do butelek i pozostaw na 2-3 dni. Aby uzyskać kolor, możesz go zabarwić kroplą herbaty. Siła bimbru wynosi około 50 stopni. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g