suflet na parze z twarogiem

niesamowicie pyszny suflet marchewkowo-twarogowy! Polizasz palce! Po powrocie ze spaceru syn zdecydowanie domaga się ciasta. Żadnego jabłka i żadnego z dżemem, tylko "taki jak niedźwiedź". Mama misia jest szwaczką i mistrzem jedzenia, na pewno coś Super-Duper. Tkam w sąsiednim wejściu, aby zrozumieć podstawy robienia ciasta. Na spotkanie leci pięcioletni Miś z kolejnym kawałkiem w rękach. Znowu na ulicę-chwalić się. Zdecydowanie dzwonię do drzwi i po dziesięciu minutach opuszczam czyjeś mieszkanie z cennym przepisem w ręku. To wcale nie jest ciasto, tylko suflet na parze. Niedźwiedź ma problemy z zębami (przynajmniej coś jest nie tak) i niechęć do twarogu, więc rodzic przygotowuje suflet na parze, w którym twarożek nie jest tak odczuwalny. Jeśli masz coś podobnego-zrób to.
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 50 % 17 g
182 kcal
IG: 12 / 18 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

opłucz marchewkę i obierz. Ugotuj warzywo na parze i ostudź. Weź sito i przetrzyj przez nie marchewki i twaróg. Do puree z twarogu i marchwi należy dodać żółtka, które należy najpierw podzielić z białkami. Wlej cukier puder z kaszą manną i ugniataj. Podstawą każdego sufletu są ubite białka. Z łatwością wrzucisz je do gęstej, stabilnej pianki, jeśli wcześniej mocno ostygniesz.
nasmaruj przygotowane naczynia kawałkiem masła i rozłóż masę.
przykryj naczynia pokrywką i gotuj w łaźni wodnej.
schłodzić gotowe danie i podzielić na porcje.
polej słodki suflet sosem lub sosem owocowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy