Zupa jarzynowa z klopsikami

Dziś masz zupę na lunch o jasnym smaku i wyglądzie. Zupa zawiera dużą ilość warzyw i mięsa z kurczaka, dzięki czemu jest zdrowa. Ponadto możesz dodać dowolne warzywa według własnych upodobań, dzięki czemu ten przepis jest wszechstronny.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 43 % 3 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę jarzynową z klopsikami? Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych potraw. Weź filet z kurczaka z dowolnej części: klopsiki z piersi okażą się twardsze, z ud - bardziej miękkie i grubsze. Wszystkie warzywa nadają się do tej zupy, najważniejsze jest to, że ich czas gotowania nie przekracza 10 minut. Nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania, wyjmij je z zamrażarki na początku gotowania. Weź dowolny twardy ser. Olej nadaje się rafinowany bezwonny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i zabrudz ziemniaki, opłucz i pokrój w średnie kostki. Nie powinny być zbyt małe, aby się nie gotowały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę w pięciolitrowym rondlu, lekko Posol i zanurz w nim pokrojone ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie gotuj przez 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania ziemniaków zrób smażenie. Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą zupie piękny odcień. Ale jeśli nie lubisz cebuli w zupie, zanurz obraną cebulę w bulionie w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia weź patelnię lub głęboką patelnię. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotową pieczeń do rondla i zagotuj wszystko. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przekręć filet z kurczaka w maszynce do mięsa. Powstałe mięso mielone lekko posolić i doprawić. Uformuj z niego małe klopsiki w kulki. Aby farsz nie przykleił się do rąk, zwilż je ciepłą wodą. Nie rób klopsików większych niż 1,5 cm średnicy. Im są mniejsze, tym bardziej apetycznie wyglądają na talerzu i są przyjemniejsze do jedzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli dodałeś cebulę w całości, wyjmij ją teraz. Dodaj klopsiki do zupy. Po ponownym zagotowaniu zupy wyślij warzywa, sól i przyprawy do rondla. Wymieszaj, posmakuj, dodaj, jeśli czegoś brakuje (sól, przyprawy). Po 10 minutach zupa jest gotowa.

zupę należy podawać na gorąco, posypać tartym serem i doprawić kwaśną śmietaną. Lubię taką zupę bez śmietany. Okazuje się lekki i dobrze smakuje. Jeśli weźmiesz świeże warzywa, należy je obrać, dokładnie umyć i pokroić na kawałki według własnego uznania, ale nie mniej niż 2x2 cm.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy