skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krewetkami i kukurydzą? Przygotuj składniki. Szybciej i łatwiej będzie przygotować sałatkę z gotowanymi i obranymi krewetkami. Są sprzedawane zamrożone, wyjmij je z zamrażarki tuż przed gotowaniem. Wrzuć kukurydzę z puszki do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2:
Krewetki zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. W tym czasie całkowicie się rozmrożą. Następnie spuść wodę z krewetek. Możesz położyć krewetki na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar płynu.
Krok 3:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w drobną kostkę. Pamiętaj, aby spróbować, czy jest gorzki — taki owoc zepsuje sałatkę.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w drobną kostkę.
Krok 5:
W salaterce połącz krewetki, kukurydzę, jajka i ogórek.
Krok 6:
Dopraw sałatkę majonezem.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj. Sałatka jest gotowa. Możesz podać go do stołu. Jak to zrobić, zdecyduj sam. Możesz po prostu wymieszać w dużej salaterce lub porcjach, w miseczkach lub przezroczystych szklankach. Ta sałatka, ułożona warstwami za pomocą pierścienia kulinarnego, będzie również smaczna i piękna. Udekoruj sałatkę krewetkami i ziołami. Smacznego!
jeśli krewetki są mrożone, nieobrane, musisz wziąć je 2 razy więcej.
w razie potrzeby do tej sałatki można dodać gotowany ryż i oliwki. Okaże się bardziej satysfakcjonujący.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g