Sałatka z krewetkami i kukurydzą

Szybki, łatwy, smaczny i prosty, na świątecznym stole! Sałatka z krewetkami i kukurydzą jest przygotowywana z minimalnej ilości składników i okazuje się jasna, spektakularna, niesamowicie smaczna! Nadaje się na każdą ucztę, zarówno codzienną, jak i świąteczną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 5 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 33 % 4 g
59 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetkami i kukurydzą? Przygotuj składniki. Szybciej i łatwiej będzie przygotować sałatkę z gotowanymi i obranymi krewetkami. Są sprzedawane zamrożone, wyjmij je z zamrażarki tuż przed gotowaniem. Wrzuć kukurydzę z puszki do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. W tym czasie całkowicie się rozmrożą. Następnie spuść wodę z krewetek. Możesz położyć krewetki na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w drobną kostkę. Pamiętaj, aby spróbować, czy jest gorzki — taki owoc zepsuje sałatkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz krewetki, kukurydzę, jajka i ogórek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj. Sałatka jest gotowa. Możesz podać go do stołu. Jak to zrobić, zdecyduj sam. Możesz po prostu wymieszać w dużej salaterce lub porcjach, w miseczkach lub przezroczystych szklankach. Ta sałatka, ułożona warstwami za pomocą pierścienia kulinarnego, będzie również smaczna i piękna. Udekoruj sałatkę krewetkami i ziołami. Smacznego!

jeśli krewetki są mrożone, nieobrane, musisz wziąć je 2 razy więcej.

w razie potrzeby do tej sałatki można dodać gotowany ryż i oliwki. Okaże się bardziej satysfakcjonujący.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy