Lezgin afarar z zielenią

wspaniały przepis na kuchnię Lezgi. Polecam! Narodowe danie Lezgin. Soczyste ciasta z nadzieniem. Jest dla nich inna nazwa - kutaby.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 65 % 24 g
180 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
przygotowanie nadzienia. Drobno posiekaj cebulę. Wlej go na patelnię. Gotuj kaszę pszenną w osolonej wodzie do miękkości przez około 20 minut.
rozpuść masło w rondlu. Bez wyjmowania z ognia wbij jajka w olej, sól i mieszaj widelcem, aż będą gładkie przez 1 minutę. Dodaj mieszankę jajeczno-maślaną do cebuli, dodaj owsiankę pszenną i wymieszaj nadzienie. Nie musisz solić, warzywa wypuszczą sok.
musisz gotować na patelni z grubym dnem, lepiej na żeliwnej. Przykryj spód folią i wyłóż na nim pergamin. Podgrzej patelnię. Podczas ogrzewania przygotowujemy ciasto.
wlej wodę do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszać. Na posypanym mąką stole zagnieść ciasto. Powinno być jak ciasto na pierogi. Podziel na 10 kawałków i rozwałkuj cienkie i okrągłe tortille o grubości 3 mm.
wlej część nadzienia cebulowego do miski i lekko Posol i wymieszaj. Wlać nadzienie na okrągłe ciasto, aby znajdowało się na jednej połowie koła i nie sięgało do krawędzi o 1 cm. Przyklej krawędzie jak cheburek. Najpierw ściśnij okrężnymi ruchami wzdłuż krawędzi, a następnie zawiń te loki do wewnątrz. Dociśnij dłońmi afarar i umieść na rozgrzanej patelni. Zmniejsz ogień do średniego, nawet trochę mniej. Smażyć 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony.
gotowe ciasta, jeszcze gorące, obficie posmaruj masłem z każdej strony. Gotowe danie Lezgin. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy