Lezgin afarar z zielenią
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie nadzienia. Drobno posiekaj cebulę. Wlej go na patelnię. Gotuj kaszę pszenną w osolonej wodzie do miękkości przez około 20 minut.
rozpuść masło w rondlu. Bez wyjmowania z ognia wbij jajka w olej, sól i mieszaj widelcem, aż będą gładkie przez 1 minutę. Dodaj mieszankę jajeczno-maślaną do cebuli, dodaj owsiankę pszenną i wymieszaj nadzienie. Nie musisz solić, warzywa wypuszczą sok.
musisz gotować na patelni z grubym dnem, lepiej na żeliwnej. Przykryj spód folią i wyłóż na nim pergamin. Podgrzej patelnię. Podczas ogrzewania przygotowujemy ciasto.
wlej wodę do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszać. Na posypanym mąką stole zagnieść ciasto. Powinno być jak ciasto na pierogi. Podziel na 10 kawałków i rozwałkuj cienkie i okrągłe tortille o grubości 3 mm.
wlej część nadzienia cebulowego do miski i lekko Posol i wymieszaj. Wlać nadzienie na okrągłe ciasto, aby znajdowało się na jednej połowie koła i nie sięgało do krawędzi o 1 cm. Przyklej krawędzie jak cheburek. Najpierw ściśnij okrężnymi ruchami wzdłuż krawędzi, a następnie zawiń te loki do wewnątrz. Dociśnij dłońmi afarar i umieść na rozgrzanej patelni. Zmniejsz ogień do średniego, nawet trochę mniej. Smażyć 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony.
gotowe ciasta, jeszcze gorące, obficie posmaruj masłem z każdej strony. Gotowe danie Lezgin. Smacznego!
rozpuść masło w rondlu. Bez wyjmowania z ognia wbij jajka w olej, sól i mieszaj widelcem, aż będą gładkie przez 1 minutę. Dodaj mieszankę jajeczno-maślaną do cebuli, dodaj owsiankę pszenną i wymieszaj nadzienie. Nie musisz solić, warzywa wypuszczą sok.
musisz gotować na patelni z grubym dnem, lepiej na żeliwnej. Przykryj spód folią i wyłóż na nim pergamin. Podgrzej patelnię. Podczas ogrzewania przygotowujemy ciasto.
wlej wodę do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszać. Na posypanym mąką stole zagnieść ciasto. Powinno być jak ciasto na pierogi. Podziel na 10 kawałków i rozwałkuj cienkie i okrągłe tortille o grubości 3 mm.
wlej część nadzienia cebulowego do miski i lekko Posol i wymieszaj. Wlać nadzienie na okrągłe ciasto, aby znajdowało się na jednej połowie koła i nie sięgało do krawędzi o 1 cm. Przyklej krawędzie jak cheburek. Najpierw ściśnij okrężnymi ruchami wzdłuż krawędzi, a następnie zawiń te loki do wewnątrz. Dociśnij dłońmi afarar i umieść na rozgrzanej patelni. Zmniejsz ogień do średniego, nawet trochę mniej. Smażyć 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony.
gotowe ciasta, jeszcze gorące, obficie posmaruj masłem z każdej strony. Gotowe danie Lezgin. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g