skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty niezbędne do przygotowania zupy. Marchewki, cebulę i ziemniaki umyć i obrać. Dokładnie umyj warzywa.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Pokrój marchewki w paski.
Krok 4:
Włóż cebulę, marchewkę, sól do rondla i zalej wodą. Podpalamy patelnię.
Krok 5:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 6:
Ubij jajko solą. Miałem duże jajko.
Krok 7:
Dodaj jedną trzecią ubitego jajka i połowę posiekanego koperku do mielonego kurczaka.
Krok 8:
Ugniataj gęste mięso mielone.
Krok 9:
Z mielonego mięsa formujemy małe okrągłe klopsiki.
Krok 10:
Pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 11:
Po ugotowaniu zupy zanurzamy w niej ziemniaki i klopsiki. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 12:
W tym czasie robimy ciasto na pierogi. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę i pozostałe ubite jajko. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, możesz dodać do niego trochę wody.
Krok 13:
Zaczynamy zanurzać kluski w zupie. Aby to zrobić, zbieramy jedną trzecią łyżeczki ciasta i drugą łyżeczką wrzucamy ciasto do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia, gotuj przez kolejne 5 minut i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 14:
Zupa z klopsikami z kurczaka i kluskami jest gotowa. Wlej zupę do talerzy, posyp posiekanym koperkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g